Meer identiteitscontroles en patrouilles in Brakel in de hoop vandalen te vatten

In de periode van 15 mei tot en met 26 mei werd de gemeente Brakel geconfronteerd met verschillende vandalenstreken.  De daders hadden het vooral gemunt wagens, bushokjes en bloembakken.   De lokale politie kreeg in die periode 8 meldingen van vandalisme.

Waarnemend burgemeester Marleen Gyselinck en de lokale politie begrepen meteen dat vandalenstreken een grote impact kunnen hebben op het veiligheidsgevoel van de (getroffen) burgers.   Het zal je maar overkomen dat je je wagen parkeert en deze terugvindt met tal van beschadigingen.   Het spreekt voor zich dat de politie Brakel/Horebeke/Maarkedal/Zwalm er alles aan doet om de daders van de feiten te identificeren.   Persofficier Delphine Schelpe: “Hiervoor werken we nauw samen met de politie van Zottegem, daar deze gemeente momenteel getroffen wordt door gelijkaardige feiten.   Dankzij het gezamenlijk onderzoek hebben we een beter zicht gekregen op de mogelijke daders.

Het onderzoek is erg belangrijk, maar ook het stoppen van deze laffe feiten.   Om meer vandalenstreken te voorkomen hebben de gemeente en de politie de handen in elkaar geslagen.   Zo heeft de burgemeester een politiereglement uitgevaardigd waarin de politie de toestemming heeft gekregen om over te gaan tot systematische identiteitscontroles.   De politie heeft haar patrouilles in Brakel opgedreven.   Naast patrouilles met de combi, worden er nu ook op diverse tijdstippen fiets — en voetpatrouilles uitgevoerd.

Zowel het onderzoek als de genomen preventieve maatregelen sluiten echter niet uit dat de vandalen toch nog toe zullen slaan in de gemeente.   Mocht dit gebeuren is de medewerking van de burger van essentieel belang voor de politie.   Bel onmiddellijk naar 101 en zeg wat er gebeurd is, hoeveel personen je hebt gezien, vervoermiddel, nummerplaat en in welke richting ze weggereden/weggegaan zijn.   Deze meldingen zijn essentieel om kort op de bal te kunnen spelen.”