Vierde Brakelse Bierhappening

Na het grote succes van de voorbije edities, zal dit jaar de vierde editie van de Brakelse Bierhappening doorgaan   in een tent op zaterdag 7 juli 2018 op het vernieuwde marktplein in het centrum .

Peter Vanderstuyf: “Net zoals verleden jaar kunnen wij weer beroep doen op de helpende handen van onder andere de  Gezinsbond In de Rand.

De toegang is net zoals de vorige edities weer volledig gratis. De bedoeling blijft nog altijd om het grote publiek kennis te laten maken met gekende, en minder gekende Belgische bieren. Ten slotte hebben wij in Belgi ë een waar cultuurpatrimonium aan bier opgebouwd waar we terecht trots op moeten zijn. Geen enkel ander land ter wereld heeft zo’n kwaliteit en verscheidenheid aan verschillende bieren zoals wij. Daarenboven kennen we in ons land unieke brouwprocessen die nergens anders kunnen worden uitgevoerd of worden ge ëvenaard. Denken we hierbij bijvoorbeeld aan de Lambiek waarbij gebruik wordt gemaakt van spontane gisting, of onze talrijke trappistbieren die wereldberoemd zijn.

Het eerste jaar hadden wij het genoegen om 11 verschillende brouwerijen met in totaal 41 verschillende bieren te kunnen voorstellen. Dit jaar willen hebben we de toezegging van een 14 tal brouwerijen, hetgeen betekent dat wij meer dan 50 verschillende bieren zullen kunnen aanbieden. De verschillende brouwerijen tot nu toe zijn:

De Graal, Brakel                                                                                                                                                     Steeman, Dendermonde

Huyghe, Melle                                                                                                                                                           Proefbrouwerij, Wichelen

Biermaeckers, Gullegem                                                                                                                   Gijselse Microbrouwerij, Gijzenzele

Gemeldorpbrouwerij, Lierde                                                                                                 Brouwfirma De Brouwmoaten, Merelbeke

Roman, Oudenaarde                                                                                                                                 No Science, Brussel

Grimaldi, Sint-Niklaas                                                                                                                               ‘tHoppegeluk, Ename

Brouwerij Gruut, Gent

 

Op onze bierhappening vind je als vaste waarde de Graal van Brakel en de Gemeledorpbrouwerij van Lierde. Daarnaast, en zeker een aanrader, zijn er de verschillende bieren van piepjonge brouwerijen en op algemene aanvraag de bieren van brouwerij Gruut. Deze werden verleden enorm gesmaakt omwille van het feit dat deze bieren worden gebrouwen zonder gist maar met gruut (kruiden).

Bij het binnenkomen van de tent kan je een proefglas krijgen mits een waarborg van 5 Euro. Met dit glas kunnen de mensen dan langs de verschillende brouwerijen langsgaan en kunnen zij vrij, tegen de afgifte van een jeton , een biertje proeven. Om het wat vlotter te laten verlopen, kun je voor 12 Euro een proefpakket kopen. In dit proefpakket zit een proefglas en vijf jetons.

Omdat wij van Brakel zijn en Brakel in ons hart dragen vonden wij het opportuun om van de gelegenheid gebruik te maken om de Brakelse artisanale producten te promoten. Naast het bier proeven wordt ook de mogelijkheid geboden om de verschillende Brakelse kazen te proberen. De kazen komen van de Kaashoeve uit Everbeek, de Sint- Micha ëlshoeve uit Michelbeke en ook van de Brakelse Schapenmelkerij.

Natuurlijk wordt er ook gezorgd voor de nodige animatie, zo is voor de allerkleinsten een springkasteel en een clown. Voor de groten is er natuurlijk het bier en aangepaste muziek.”