Treinstaking : werkt de minimale dienstverlening? De Beiaard gaat op reis en neemt mee…

Foto : tunnel spoorstation Zottegem, quote uit  de Zottegemse hymne, door Miele.

De Beiaard gaat op reis en neemt mee : water tegen de uitdroging, een treinabonnement, veel dwaze goesting en een job die verplicht om naar Brussel te sporen,.. willen of niet.

Is wie vandaag met de trein naar het werk gaat  goed zot

…  of heeft die zo’n job die ook tijdens stakingen verplicht om te pendelen, zoals verpleegkundigen? Een treinstaking zorgt immers voor menselijk leed, niet alleen bij pati ënten. Of het gedrag van deze spoorlopers ‘een goed recht’ is of een ‘perversie’ laat deze verpleger in ’t midden.

Hier een verslag van de eerste minimale dienstverlening door de Belgische spoorwegen.

Parking Zottegem: op andere dagen uitpuilend, vandaag ruimte zat.

Ofwel durft niemand het al aan om vertrouwen te hebben in de werkwilligen. Misschien speelt het begin van de vakantie mee? Ah, vandaag krijgen de meeste kids hun eindrapport,… succes gasten!

Dienstverlening? Noppes.  

Werkweigeraars schieten zich  door de voet want wie een ticket nodig heeft gaat nu ervaring opdoen aan de machinale verkoop. In Zottegem is trouwens ook op andere dagen nog maar één loket open. Straks kunnen ze deze ruimte omvormen tot koffiebar.

Krant? Check!

Een mens weet nooit hoelang de reis zal duren. Pieter, de Nieuwsblad-reporter, heeft heel wat te vertellen over Zottegem:

Hebben ze de krapuulkes  die Zottegem onveilig maken allemaal opgepakt? En hoe zit het in Brakel en Oudenhove want daar sneuvelden ook bushokjes? Ook de oplossing ligt voor de hand: stuur ze als metsersgast naar het College van Zottegem want daar zijn ze aan een nieuwbouw bezig of    stuur ze naar het gebouw van de belastingdienst om de rolstoelgebruikers te helpen want het is daar miserie, miserie, miserie,… dat leest u allemaal in de krant.

Een slimme taxichauffeur heeft postgevat voor het station.

Goed gezien kerel,… maar of uw vis zal braden hangt af van de NMBS en zijn werkwilligen.

De beschikbare treinen. Wow,… indrukwekkend.

Niet alleen de IC naar Brussel maar ook de boemeltrein via Brussel naar Dendermonde is beschikbaar. Dat is mijn favoriet want die spoort door de mollenpijp rond ‘d’huufdstad van den Belgiek’ en zet me af op amper een kwartiertje wandelen van  het werk.

De trein is vandaag niet zo lang als van gewoonte en dat kan niet gezegd worden van de potentie van de vakbonden dezer dagen.

De spoorwegen slagen er in om het werkvolk naar de steden te krijgen zodat onze economie niet stil valt. Dat doet niks af aan het stakingsrecht want kwade mensen en kwaadwilligen kunnen nog altijd veel schade aanrichten aan den ijzeren weg,… maar dit keer zonder deze verpleegkundige en zijn pati ënten te gijzelen.

Een dikke proficiat aan de NMBS voor het volbrengen van deze krachttoer.

Veel succes gewenst aan de vakbonden. Moge ze hun slag thuis halen, zodat de volgende staking kan worden afgewend. Eindelijk kan een normaal gesprek, zonder houdgrepen, plaatsvinden tussen vakorganisaties en de leiding van de spoorwegen.