Dienst Bib en Toerisme presenteert toeristische gids, zoektocht, kunstroute en boekenruilkastjes

In de Vierhoekhoeve in Gijzenzele werden vier projecten van de dienst Bibliotheek en Toerisme voorgesteld. Schepenen van Toerisme Jean Marie De Groote en schepen van cultuur Marleen Verdonck zijn fier op de uitgave van de nieuwe toeristische gids (met veel dank aan Marijn Follebout), de organisaties van de zoektocht en de kunstroute én het project boekenruilkastjes. (Reporter 17, foto’s DDL).

In de bondige gids ligt de focus op de belangrijkste toeristische troeven van Oosterzele. De gids werd geschreven door Marijn Follebout en richt zich naar de toerist die Oosterzele wil ontdekken. Marijn Follebout: ‘ De kracht van Oosterzele: het bijzondere landschap en zijn ondernemende inwoners. Heel wat verborgen moois in de kleine valleitjes en de hoger gelegen vruchtbare kouters. De zes dorpen ademen de typische Vlaamse Ardennen sfeer uit: gezellig, pittoresk, aantrekkelijk met een pak erfgoed. Ook aan bod: bloemen- en boomkwekerijen, landelijk karakter, (molen)erfgoed, oorlogsverleden in Gijzenzele, bunkerroute, Balegemse steen, logiesuitbaters, stokerij Van Damme, Vierhoekhoeve, geitenboerderij, macrobiotische Avalonhoeve, Blauw Kasteel, Ginstbergbronnen, Gijzelse microbrouwerij.

Zoektocht
Dienst Bibliotheek en Toerisme Oosterzele en vtbKultuur Land van Rode slaan de handen in mekaar en organiseren een fotozoektocht. De wedstrijd staat open voor iedereen. De tocht start en eindigt aan het station van Scheldewindeke, de route loopt in een lus over een afstand van ongeveer 16 km over de deelgemeenten Moortsele, Landskouter en Scheldewindeke. De organisatoren danken de sponsors en speciaal hoofdsponsor ‘Hofman tweewielerspeciaalzaak’ die een fiets schenkt. De wedstrijd loopt tot 15 oktober. Deelnemen kost 3 euro. Het deelnemingsformulier kan men downloaden via www.vtbkultuur.be/landvanrode en biboosterzele.blogspot.com.

Kunstroute
Op zondagen 12 en 19 augustus, telkens van 10 u tot 18 u kan je doorheen Oosterzele wandelen of fietsen. De route is grotendeels uitgestippeld langs de Bunkerroute en de Halvemaanroute en ze laat u genieten van kunstwerken die op 12 locaties in Gijzenzele en Landskouter opgesteld staan. Ontdek gelijker tijd de twee pittoreske dorpen. In Gijzenzele zal men ook tijdens Kunstroute-Oosterzele op vastgestelde tijdstippen kunnen deelnemen aan een korte gegidste wandeling met aandacht voor het oorlogsverleden van dit dorp. Curator Guido De Vos selecteerde 30 kunstenaars. Namen van de kunstenaars worden later meegedeeld (De Beiaard houdt u op de hoogte). De locaties: De Vierhoekhoeve, De Beweging, atelier Jef Wijnants, TBI, Trappen Martens, Kerk en Pastorietuin Landskouter, IJzeren Hekken, Bunker Wulgenstraat, Bunker N42, vroegere gemeenteschool en kerk Gijzenzele. De route over 10 km vertrekt en eindigt in de Vierhoekhoeve Gijzenzele en is volledig bewegwijzerd. En leuk meegenomen de deelname is gratis.

Boekenruilkastjes
Boekenruilkastjes? Een mooi initiatief waarin mensen een boek uit eigen boekenkast kunnen ruilen voor een ander boek. Het concept is eenvoudig: je kiest een boek uit het kastje, en ruilt het voor een boek uit jouw eigen boekenkast. Misschien puilt jouw boekenkast uit en wil je plaatsmaken voor nieuwe titels? Of heb je net een geweldig boek uit en wil je het delen met anderen! Alle genres zijn welkom: van stationsromannetjes tot prentboeken tot kookboeken. Twaalf enthousiaste meters en peters zullen er voor zorgen dat de kastjes netjes gehouden worden. De boekenruilkastjes zijn gemaakt door de gemeente en staan bijna allemaal opgesteld in de voortuin van de meters en de peters in Steekt, Hettingen, Lindenlaan, Dennenlaan (Scheldewindeke), Balegemstraat en Waterrad (Balegem), Geraardsbergsesteenweg, Moortselbosstraat, Merebaaistraat (Oosterzele), Eksterstraat, Sint — Lievensstraat en Kerkstraat (Gijzenzele). Met veel dank aan de meters en de peters: Leen De Bock, Wies Merckx, Katrien en Michael De Ruyter, Elena Lievens, Marie Paul Doom, Wiske De Nil, Tom Steeland, Sarah Desplenter, Nathalie Stroobant, Dani ël Keymeulen, Lut Caeckebeke en Inse Van Melkebeke.    Reporter 17