Burgemeester Johan Van Durme gaat voor vierde ambtstermijn

De gemeenteverkiezingen komen eraan en dat zal ook Oosterzele geweten hebben. In oktober trekken we met zijn allen weer naar het stemhokje voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor de vele kandidaten is de laatste rechte lijn naar 14 oktober ingezet. Ze halen dan ook het onderste uit de kan om extra slagkracht te verwerven. In GC IJzeren Hekken in Landskouter werd de volledige CD&V/ N-VA lijst gepresenteerd. Een verrassing is het niet, CD&V en N-VA trekken opnieuw met een gemeenschappelijke lijst naar de kiezer. Het huwelijk houdt al twaalf jaar stevig stand. Beide partijen hebben, op een paar eigen accenten na, dezelfde visie voor het toekomstbeleid in Oosterzele. Bij NV-A doen zes nieuwe kandidaten hun intrede, CD&V zet vier nieuwe gezichten in. De CD&V trekt, N-VA duwt. Uiteraard is het grootste stemmenkanon en stemmenkampioen burgemeester Johan Van Durme de lijsttrekker. Hij gaat voor een vierde ambtstermijn. Wel opvallend: lijstduwer wordt nieuwkomer Orville Cottenie (N-VA), zoon van voormalig CD&V — schepen Paul Cottenie. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).
Johan Van Durme (57) zetelt sinds de verkiezingen in 1982 in de gemeenteraad (558 stemmen) en werd in 1989 op 29 jarige leeftijd al schepen (1163 stemmen). In 2000 wordt hij voor de eerste maal burgemeester (1896 stemmen). Van een blitz-carrière gesproken. Tijdens de verkiezingen in 2006 behaalde hij 2707 en in 2012 behaalde hij 3073 voorkeurstemmen. Hij heeft opnieuw de ambitie om het kartel CD&V / N-VA naar de overwinning te leiden. Het campagnevoeren is intussen ook begonnen bij Open Vld plus, Groen en Vlaams Belang die zich opmaken voor een lokale krachtmeting. Binnenkort maken zij ook hun volledige lijst bekend.
CD&V/N-VA zal haar project uitgebreid aan de bevolking meedelen. Omwille van de herkenbaarheid worden de kandidaten van beide partijen geclusterd: CD&V trekt de lijst (15 kandidaten), N-VA duwt de lijst met acht kandidaten (vorige verkiezing: 4, Jan Martens, Ga ëtane Maes, Jeroen De Cock en Hanna Courtijn, werd op 20 jarige leeftijd de jongste schepen van Vlaanderen, R 17). Zowel CD&V en N-VA zijn van oordeel dat wat in het verleden aan politieke ervaring werd opgebouwd, in geen geval mag verloren gaan. Dertien uittredende mandatarissen staan derhalve opnieuw op de lijst.
Tien nieuwkomers
Zetten voor het eerst de stap in de gemeentepolitiek:
NV-A: Orville Cottenie, Veerle Van De Putte, Simon Lejeune, Elisa De Vogelaere, Nele Van de Voorde, Ivo Moris.
CD&V: Barbara Stubbe, Elsy De Wilde, Pieterjan Keymeulen, Eveline Roelekens.
Reporter 17