“Zomer-vol-au-vent”

“Goede voornemens en de absolute wil ze na te leven”. Dat is voor de rest van deze week mijn streefdoel, en als het een beetje meevalt en leefbaar is, misschien ook voor de weken die volgen. Maar over elk goed plan moet eerst stevig nagedacht worden en daar gaan we dus direct eens aan beginnen.

Vooreerst enkele regels. Regel nummer één: ze moeten op papier staan. Dat heeft iets officieels en stenen tafels zijn te zwaar en passen niet in mijn portefeuille. Regel twee: ze moeten uitvoerbaar zijn. Wereldvrede en een eventuele splitsing van Belgi ë zullen dus niet voor deze week zijn en al zeker niet voor het einde van het WK. Regel drie: het moet een beetje plezant blijven, dus standaard braaf zijn zit er niet in en zal er waarschijnlijk nooit in zitten. Voila: de regels zijn er, en aangezien we ons voorgenomen hadden deze week enkele voornemens na te leven, zullen we maar al beginnen er enkele te nemen.

Voornemen nummer één: ik zal elke week een leuk woord uitvinden. En deze week is dat “zomer-vol-au-vent”. Een prachtig woord dat volledig de lading denkt en voor blijdschap onder de mensen zorgt. Want zeg nu zelf? De verzengende hitte zorgt niet echt voor veel jolijt. Vrouwen dragen veel te korte rokken en jaloerse echtgenotes willen op elkaars gezicht timmeren. Er is watertekort en de buxus staat te droog. Iedereen wil naar de zee net op het moment dat iedereen naar de zee wil vertrekken en onze wegen zijn te kort. “Zomer-vol-au-vent” daarentegen zorgt voor niets dan blijdschap. Een beetje meer citroen dan normaal en verse peterselie. IJsbergsla en kerstomaatjes en verse zelf gesneden frietjes en mayonaise. H ét woord voor de zomer wordt dus “zomer-vol-au-vent” en dit waarschijnlijk tot de herfst.

Voornemen nummer twee: ik zal deze week “zomer-vol-au-vent” maken en die met iemand delen. Mensen die mij kennen weten dat ik regelmatig mijn pot eten met iemand deel, dus zo moeilijk zal dit voornemen wel niet zijn hoor ik u denken. U heeft dus nog nooit mijn “zomer-vol-au-vent” geproefd. Ooit zal u misschien de kans krijgen. Kijk er alvast naar uit.

Voornemen nummer drie: zou de persoon die van mijn “zomer-vol-au-vent” proeft deze week, beslissen voor eeuwig bij mij te willen blijven, kindjes met mij te willen maken en samen met mij een golden retriever en bijpassend wit hemd te willen adopteren, zal ik belangeloos mijn recept met de wereld delen. Als de genodigde een tevreden man is, zal ik dat delen overwegen. Ik hou namelijk graag mijn recept achter de hand voor volgende hondenliefhebsters.

Ziezo. Drie voornemens lijken me voldoende om mee te starten. Maandag gaan we dat eens rustig evalueren en analyseren en starten we een nieuwe week. Een nieuwe week met een nieuw woord en nieuwe voornemens. Wat dachten jullie van “zomer-tiramisu”? Akkoord?