Ninove viert Feest van Vlaamse Gemeenschap op 11 juli


Het stadsbestuur presenteerde een dubbel-programma in de sfeervolle ‘Tuin van Eden’ op de OCMW-site in de Burchtstraat. Om 19.00 uur startte het feest met ‘Zing de Vlaamse klassiekers’, een multimediaal meezingconcert met uitsluitend liederen van overleden Vlaamse artiesten, van Armand Preud’homme tot Zjef Vanuytsel, van ‘Vrolijke vrienden’ tot ‘Dat heet dan gelukkig zijn’. Nadien nam de ‘Eenzaam zonder jou’-Band onder leiding van Jürgen Van Bever over en speelde vanaf 21.00 uur een uniek 100% Nederlandstalig ‘belevingsbal’ onder het motto “Kom van dat dak af (en dans!)”.

Het Feest van de Vlaamse Gemeenschap ging dan toch door op de 11de juli, de dag zelf.  Hiervoor werd eerder dit jaar nog gevreesd door enkele politieke kandidaten bij N-VA Ninove.

Kurt Van Den Driessche (N-VA):  ‘Als zelfs de burgemeester in een weekblad zegt dat ze de viering van de Vlaamse feestdag dit jaar speciaal voor N-VA op 11 juli heeft gepland, dan zijn we haar daar dankbaar voor. Maar we zouden het nog meer waarderen al ze het zou doen om het Vlaamse karakter van de stad in de verf te zetten. Dat feest mag van ons een hele week duren, maar het minste is dat er ook op 11 juli zelf iets te doen is. Een Vlaamse kermis, karaoke met Vlaamse liedjes, Vlaamse lekkernijen, boerenmarkt , volksspelen en zo voort. Als men iets kan organiseren als Ninomundo waar vooral vreemde muziek, dans en lekkernijen worden geprogrammeerd, dan kan het toch niet zo moeilijk zijn een Vlaamse tegenhanger te bedenken?

Maar of hiermee een jaarlijkse traditie is ingezet is maar de vraag. Op het voorstel van N-VA om de Vlaamse feestdag voortaan altijd op 11 juli te vieren, wou de meerderheid niet ingaan. Met deze tussenkomst is N-VA er in elk geval in geslaagd om de Vlaamse identiteit van Ninove op de agenda te plaatsen.