The Bombastics

Internationale toppers kleuren tweede deel ‘De Donderdagen’

The Bombastics
The Bombastics

Met de betoverende voorstelling ‘Poly’ van Circus BUNK ® sloten ‘De Donderdagen’ de eerste ‘helft’ van deze zomer af. In augustus brengt het straat- en circustheaterfestival een handvol verse shows, zowel uitbundige met loeiharde muziek als ingetogen met veel humor. Maar voorspelbaar worden ze zelden, die duivelse ‘donderdagen’ in het centrum van Ninove.

De oerdegelijke Britse compagnie Bash Street Theatre combineert in ‘Cliffhanger’ alle ingredi ënten van de stomme film: omvallende muren, rozen bij het ontbijt, woeste achtervolgingen tussen klungelende agenten en ontsnapte boeven, af en toe een tekstpancarte, absurde slapstick en pianomuziek die live wordt gespeeld.  2 augustus om 20 uur  op de Graanmarkt.

De Duitse muzikale clowns  The Bombastics toeren deze zomer voor het laatst met hun bejubelde show ‘This is the Bombastics, Yeah!‘: nog net op tijd om ze eindelijk ook op De Donderdagen te krijgen.  2 augustus om 21 uur op het Oudstrijdersplein.  

Op 9 augustus slaan De Donderdagen hun tenten op in de buurt van het Savooiplein. We presenteren er twee heel verschillende voorstellingen.  Het nieuwe gezelschap Sitting Duck, met Vlaming Joris Verbeeren en de in Belgi ë aangespoelde Chileen  Gonzalo Alarcón,  openen in de Vuurkruisersstraat hun cocktailbar ‘Chiringuito Paradise’.  Alles staat klaar voor een geslaagde openingsplechtigheid; de gasten zijn aanwezig en de champagne staat koud. Maar een ongeluk schuilt altijd in een klein hoekje. Het aandoenlijke duo probeert de meubels te redden in een apocalyptische mix van  jonglerie catastrophique, com édie physique en … vuurwerk.  9 augustus om 19.30 uur in de Vuurkruisersstraat.

In ‘As heavy as it goes’ onderzoekt Circus Katoen de verschillende aspecten van fysieke arbeid. Met 18 zware zakken als enig materiaal  schrijft het Belgisch-Nederlandse koppel Willem Balduyck en Sophie van der Vuurst de Vries een speelse compositie  van organiseren en verstoren, dragen en laten vallen  en een fascinerende choreografietijdens het opzoeken van fysieke limieten.  9 augustus om 21 uur op het Savooiplein; aanbevolen leeftijd: 10+.

 Muziek is prominent aanwezig op de laatste ‘donderdag‘ op 16 augustus.  De Nederlandse ‘DJ Frietmachine’ onderzoekt hoeveel frietbeat er in een patat zit. Een machine die aardappelen laat dansen? Komt dat zien!  16 augustus van 18 tot 22 uur op het Oudstrijdersplein.

11 acrobaten van de Leuvense circusschool Cirkus in Beweging spelen een erg fysieke voorstelling met rauwe acrobatie en energieke choreografie, zomaar op de straatstenen. De 11 zijn verschillend qua leeftijd, achtergrond en lichaamsbouw, maar samen tillen ze de groep (letterlijk) naar een hoger niveau.  16 augustus om 19.30 uur op de Graanmarkt.

Voor wie de slotavond liever wat actiever beleeft: Cirkus in beweging organiseert een workshop ‘open piste’ en het Ninoofse theaterproject Cie M élange nodigt uit voor een workshop ‘grotesk theater’.  16 augustus van 18 tot 20 uur op de Graanmarkt (open piste) en om 19 uur op de Graanmarkt (grotesk theater).

Voortgestuwd door de punkrock van Patti Smiths debuutalbum ‘Horses’ tast het Franse gezelschap Cirque Exalt é de grenzen van de trapeze af. Hoe erg rock and roll kan circus zijn? ‘Furieuse Tendresse’ is een knaller van een  slotshow  om de 15de  editie van ‘De Donderdagen’ af te sluiten!  16 augustus om 20 uur op de Graanmarkt.

De Donderdagen 2018 — het augustusprogramma

  • 9 augustus: Cie Sitting Duck (BEL) — Circus Katoen (BEL)
  • 16 augustus: Cirque Exalt é (FR) — Cirkus in Beweging (BEL) — Superhallo (NED)