Hitte maakt slachtoffers in Geraardsbergen


Vorig maand werden in Geraardsbergen zestig procent meer overlijdens geregistreerd dan in dezelfde maand vorig jaar. Burgemeester Guido De Padt (Open VLD) en spoedarts Nico Rooselaer slaan alarm. “Ga vaker langs bij senioren en vereenzaamden en spoor hen aan om meer water te drinken.”

Vorige maand waren er 39 overlijdens in Geraardsbergen, dat is 13 meer dan dezelfde maand vorig jaar. Dat zijn verontrustende cijfers, waarvan de oorzaak volgens Nico Rooselaer, spoedarts in het Geraardsbergse ziekenhuis ASZ, moet gezocht worden bij de aanhoudende hitte. “Er is een opvallende toename van senioren die op onze spoeddienst worden opgenomen. Er zijn ook meer interventies voor reanimaties thuis of in het woonzorgcentrum. Het warme weer is daar zeker een belangrijke factor in. Mensen die alleen wonen en vereenzaamden worden te weinig gestimuleerd om regelmatig water te drinken. Daardoor raakt hun lichaam totaal ontregeld en dat kan fatale gevolgen hebben.”

Preventieve aanpak
Spoedarts Rooselaer pleit voor een preventieve aanpak. “Haal senioren uit hun isolement, ga regelmatig bij hen langs en stimuleer hen om water te drinken want die mensen denken daar zelf niet aan. Zorg er ook voor dat hun woning verlucht en gekoeld wordt zodat de binnentemperatuur niet te hoog oploopt.”

Volgens de dokter dient soms ook de medicatie aangepast te worden tijdens een langdurige hitteperiode. “Zo zijn waterafdrijvende geneesmiddelen momenteel wellicht niet aangewezen.” Rooselaer rekent op de huisartsen om hittegerelateerde problemen te detecteren. “Maar er is ook een belangrijke rol weggelegd voor de familie en buren.”

Intussen kan men voor dringende vragen en hulp tijdens de hitte terecht op het gemeentelijk hittemeldpunt, dat het Sociaal Huis van Gerardsbergen vorige week in het leven riep.

INFO
Het hittemeldpunt is telefonisch bereikbaar via 0800-16.216

Bron: Het Nieuwsblad