Expo ‘Belgen maken bommen in Engeland’

Dankzij het Heemkundig Genootschap Land van Rode kan je op woensdag 15 augustus (Bruisend Balegem), op zondag 19 en maandag 20 augustus in de Sint — Martinuskerk Balegem terecht voor de tentoonstelling ‘Belgen maken bommen in Engeland’. Veertien infopanelen brengen het verhaal van landgenoten die in Engeland bommen fabriceerden in de Eerste Wereldoorlog. De expo is een absolute aanrader.   (Reporter 17).

Voorzitter Heemkundig Genootschap Land van Rode Lucien De Smet en zijn team gaan je graag verwelkomen op de expo. Je krijgt achtergrondverhalen en anekdotes te horen. De Groote Oorlog is geen verhaal van de Westhoek alleen. Het ganse land werd getroffen. Soldaten én burgers. Gewonde en afgekeurde dienstplichtigen en vluchtelingen werden samen gebracht in Oostende en naar Engeland gevaren om er in Britse fabrieken wapens, munitie en bommen te fabriceren. Zo werden vierduizend Belgen met hun gezin ondergebracht in het stadje Birtley (Noord — Engeland) dat zo’n 9.000 inwoners telde. Er werden granaten vervaardigd die zouden gebruikt worden bij de verdediging van Passendale. Er werd naast de munitiefabriek voor de Belgen een barakkendorp gebouwd, Elisabethville, genoemd naar de koningin, de echtgenote van Albert I. Alles was Belgisch gekleurd: de kerk, het ziekenhuis, de toneel- en sportkring,…E én van die Belgen was Balegemnaar Jozef De Smet. Zijn kleinzoon Lucien De Smet (zijn roots liggen in Balegem, het dorp blijft in zijn hart) slaagde erin om samen met het Heemkundig Genootschap Land van Rode de tentoonstelling ‘Belgen maken bommen’ naar Bruisend Balegem te halen. De expo verwijst naar het boeiende boek van Dirk Musschoot en was te zien in het Talbot House in Poperinge. Balegem werd bevrijd op 11 november 1918, jammer er sneuvelde op die dag nog één Balegemnaar. Mis deze boeiende tentoonstelling niet. De expo is gratis toegankelijk op woensdag 15 augustus (Bruisend Balegem) van 11 u tot 18 u, op zondag 19 augustus en maandag 20 augustus telkens van 14 u tot 17 u. Reporter 17