VoorZottegem pleit voor zebraroute voor veilige tocht van en naar school

De idee ënfabriek van VoorZottegem heeft een nieuw voorstel klaar. Een zebraroute om om leerlingen veilig van en naar school te brengen.

“Met het nieuwe schooljaar voor de deur is er heel wat te doen rond verkeersveiligheid voor kinderen. Volgens experts kunnen kinderen best pas vanaf 10 jaar alleen naar school fietsen”, laat Kenny Verbanck van de groep ‘Voor Zottegem’ weten. “Uit cijfers blijkt overigens dat meer dan de helft van de Zottegemnaren het onveilig vindt voor kinderen om zich te verplaatsen in de stad. Verkeersveiligheid, zeker voor kinderen, moet echt een topprioriteit worden in onze stad. Wij stellen voor om een ‘Zebraroute’ uit te stippelen in de verschillende schoolbuurten zodat kinderen een veilige tocht naar school kunnen ondernemen.”

“Vorig jaar vonden in ons land elke dag tien verkeersongevallen plaats waarbij een kind jonger dan vijftien gewond raakte of stierf. Ze gebeurden meestal vlak voor of vlak na schooltijd. Hallucinante cijfers. Op 3 september trekken in Zottegem opnieuw meer dan 5.700 leerlingen naar school, dat zorgt voor verkeersdrukte rond de scholen. Die drukte, vooral rond het moment dat de schoolbel luidt, zorgt voor onveilige situaties. Uit cijfers van de stadsmonitor blijkt dat meer dan de helft van de Zottegemse inwoners onze stad niet veilig vindt voor kinderen om er zich in te verplaatsen. Voor ons een duidelijk signaal dat verkeersveiligheid een topprioriteit moet zijn.”

 

Louie Van Rijsselberge (Voor Zottegem): “Experts zijn het eens. Kinderen jonger dan tien jaar kunnen vaak het verkeer nog niet goed lezen en hebben vaak geen oog voor hun eigen veiligheid. Ze zullen bijvoorbeeld meer geïnteresseerd zijn in een spelend vriendje dan in een voorbijgaande auto. We moeten er dus voor zorgen dat we de infrastructuur rond scholen zo uitbouwen dat de verkeersveiligheid van die jonge kinderen optimaal wordt gegarandeerd. Met ‘Voor Zottegem’ stellen we dan ook voor om te investeren in een Zebraroute naar de Zottegemse scholen. We vragen om extra en veilige zebrapaden en fietspaden aan te leggen op de route waar veel kinderen langskomen om naar school te gaan. We willen verder ook dat er geïnvesteerd wordt in kiss-and-ride-zones zodat ouders hun kinderen veilig aan de schoolpoort kunnen afzetten. Verkeersveiligheid en dan in het bijzonder rond de Zottegemse scholen is een prioriteit die we alvast op de politieke agenda willen zetten. Daar moet de volgende legislatuur werk van gemaakt worden.”