Open VLD gaat voor een dementievriendelijk Lierde.

Recent kon men in de pers lezen over de toenemende stijging van mensen met dementie. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen verwachten dat er de komende 20 jaar in Lierde een stijging zal zijn van maar liefst 17,5% van personen met dementie.

Nina De Smet, kandidate op de Open VLD lijst gaf ons enige uitleg: “Het is van groot belang dat wij ook voor dementerende mensen streven naar een veilige en sociale buurt! Als contactpersoon dementie is het mijn taak om de kwaliteit van het leven bij personen met dementie zo hoog mogelijk te houden. Mijn trouwe viervoeter Nishka is hierbij een zeer belangrijke schakel. Zij zorgt er bijvoorbeeld voor dat het ijs gebroken wordt als ik een bang en verward persoon moet verzorgen. Zij is dus niet alleen mijn huisdier, maar ook een zorghond die aan heel wat dementie gerelateerde problemen een uitkomst biedt. Tegelijkertijd is ze ook de lieveling van het rusthuis.”

 “Aangezien er op de wereld elke vier seconden iemand bijkomt die een vorm van dementie heeft is dementie, ook voor Lierde, meer dan ooit een uitdaging. Met Open Vld willen we proactief optreden tegen de problemen die de vergrijzing met zich meebrengt. We willen het taboe en de negatieve beeldvorming in verband met dementie mee helpen doorbreken. Door sensibiliseringscampagnes en vormingen rond omgangstips voor burgers en handelaars en een vrijwilligersnetwerk van buddy’s zetten we stappen in de goede richting om van Lierde een  dementievriendelijke gemeente te maken.” voegde lijsttrekker Melissa Dooms er nog aan toe.

Wie meer wil weten over dementie kan ook steeds een kijkje gaan nemen op volgende websites: www.alzheimerliga.be en https://www.dementie.be