Sint-Antoniuskapel krijgt een nieuw dak

 

foto : SjK

Het bedevaartsoord, op de rand van Zottegem en Brakel bovenaan de beruchte Berendries, gelegen aan  de  aloude heerweg tussen Oudenaarde en Ninove,  staat in de stijgers. Experts uit Gavere, gespecialiseerd in torenwerken, geven het religieuze oord een nieuw dak. De monumentale neogotische kapel werd gebouwd in 1901 maar de oorsprong van het bedevaartsoord dateert uit vervlogen tijden…

De kapel is een prachtig stuk architecturaal en cultureel erfgoed en verdient het om onderhouden te worden. Op dit  hoogste punt  van de streek komen mensen al eeuwenlang samen voor zingeving.

Ook even verderop, achter de Sint-Antoniuskapel temidden het veld, op 102 meter hoogte, is nog zo een heerlijke  plek waar mensen samen komen, zoals het in de oude tijden al gebeurde, gewoon tussen enkele bomen, waar een gamel bankje staat en waar je uren in stilte kan verpozen. Dat moet je zelf maar ontdekken. De streek leent zich ideaal voor een wandeling.

Terwijl heel wat kerken en kapellen er zielig bij liggen is hier een parel gered.

Wie de site wil bezoeken parkeert best ter hoogte van het dorpsplein van Sint-Maria-Oudenhove en wandelt via veilige veldwegen tot aan de kapel. Je kan de wandeling ook combineren met een bezoek aan de Berendries met zijn almhut, de koffiebranderij van Oudenhove of een bezoek aan de Triamant site. Wie echt op wandel gaat langs de ketses en paadjes zal nog v éél meer ontdekken in  het hart van de Vlaamse Ardennen, van bloeiende wijngaarden tot vergeten wegels.

Erfgoed informatie

SjK