Groen Zottegem wil “Mobiliteit op kindermaat”

Groen Zottegem hekelt het gebrek aan een veilige route naar school voor kinderen.

“Elke dag zijn er in Belgi ë 10 zware verkeersongevallen waar kinderen bij betrokken zijn”, legt Groen lijsttrekker  Heidi Schuddinck  de vinger op de wonde. “Hierdoor aarzelen we om onze kinderen met de fiets naar school te laten gaan, terwijl heel wat mensen graag fietsen. We ervaren de weg van en naar school als onveilig en zo belanden onze kinderen op de achterbank. Hoe meer auto’s rond de school, hoe onveiliger de situatie wordt.”

Mobiliteit op kindermaat

“Ons verkeer is totaal niet afgestemd op jonge fietsers. Dit komt door het vele sluipverkeer, geparkeerde auto’s en vrachtverkeer. We pleiten  er daarom voor om de mobiliteit te organiseren op kindermaat. Hoe leer je veilig fietsen ? Door te fietsen ! Je leert toch ook niet zwemmen uit een boekje. De randvoorwaarden moeten optimaal verzekerd zijn.”

Mogelijke oplossingen

  • Bij bepaalde scholen kunnen er ‘schoolstraten’ komen die net voor en net na de schooluren autovrij zijn met een veilige Kiss and Ride-strook.
  • Werfverkeer op het schooltraject moet geweerd worden en er moet nog meer aandacht gaan naar verkeerslessen. Beboet auto’s die op voetpaden parkeren.
  • Nog meer aandacht om de verkeersveiligheid voor de zachte weggebruikers te verbeteren met kinderen, senioren als norm. Pas als zij zich veilig en zelfstandig kunnen verplaatsen, is een verkeerssituatie voor Groen Zottegem veilig genoeg.