Op zondag 16 september organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden weer de Dag van de Landbouw. 45 bedrijfsleiders gunnen je dan, samen met hun familie, graag een blik op hun werk, producten en het leven op deze land- en tuinbouwbedrijven. Het thema is ‘Het begint bij ons’.

De Dag van de Landbouw is al 36 jaar een succesformule. Elk jaar trekken tienduizenden mensen erop uit om kennis te maken met de actuele land- en tuinbouw. Met het thema ‘Het begint bij ons’ willen de organisatoren iedereen weer wat dichter bij de land- en tuinbouw brengen. Op de deelnemende bedrijven kan je zien hoe het er dagelijks aan toe gaat.
We zijn de laatste jaren wat vervreemd geraakt van de actuele landbouw en een evenement als dit helpt het tij te keren. We komen vaker met landbouwproducten in contact dan we zelf denken. De sector ligt vooral aan de basis van onze voeding, maar zorgt ook steeds meer voor de productie van vezels en biobrandstoffen. Je kan ook een bezoek brengen aan een sierteeltbedrijf. De land- en tuinbouwsector is daarenboven verrassend innovatief. Ontdek op Dag van de Landbouw de moderne technologie die in de sector gebruikt wordt.

Landelijke Gilden en Boerenbond organiseren dit evenement elk jaar, op de derde zondag van september. Dit jaar is het de 36ste editie. Het is een ideale uitstap voor het hele gezin. Het aanbod is zeer gevarieerd. Sommige deelnemende bedrijven liggen op fietsafstand van elkaar, ideaal om meerdere bedrijven op een dag te bezoeken.

In elke Vlaamse provincie

Overal in Vlaanderen wordt de Dag van de Landbouw uitbundig gevierd. In elke provincie werden zorgvuldig een aantal bedrijven geselecteerd. Zo leren de bezoekers de veelzijdige Vlaamse landbouwsector kennen. Zowat alle (deel)sectoren komen aan bod: akkerbouw, fruitteelt, melk – , vlees-,   en pluimvee en varkens. Er is voor iedereen wat wils!

Praktisch

Op zondag 16 september kan je in heel Vlaanderen een bezoekje brengen aan tientallen land- en tuinbouwbedrijven. Een uitgebreid overzicht van alle deelnemende bedrijven, gerangschikt per provincie, vind je op www.dagvandelandbouw.be.

ILVO (Landbouw-, Visserij- en VoedingsOnderzoek)
Dirk en Karlien Rasschaert-Meuleman – De Klaverlochting (Melkgeiten)
Pascal en Inge Devos-De Saeger – Wambashoeve (Melkvee en hoevetoerisme) Slapen tussen de koeien
Stefan en Leen Buydens-Maes – Hof Ten Henne (Melkvee en hoevewinkel)
Mieke en Luc Verniest-De Reu – Zwalmbeekhoeve (Akkerbouw, varkens en hoeveslagerij)
Familie Van Merhaeghe en Patteeuw (Akkerbouw, melkvee, vleesvee, vee- en schapenhandel)