Beiaard-verkiezingsinterviews: Lode Bruneel, Open VLD Zottegem

Beiaard-verkiezingsinterviews. Maak kennis met Lode Bruneel, lijsttrekker Open VLD Zottegem.

Wat wil je in Zottegem behouden?

Ik hou van het kleinstedelijke karakter van onze stad. Via een tussenstap of twee kennen we elkaar allemaal. Geweldig! Dat mogen we niet verliezen. Ook onze combinatie van groene en meer rurale deelgemeenten met een echt stadscentrum is behoorlijk uniek.  De huidige meerderheid heeft de  aandacht voor zwakke weggebruikers en verkeersveiligheid verhoogd. Die verhoogde aandacht willen we absoluut behouden! Dat is  voor ons ook absoluut een prioriteit. Wij zouden deze doelstelling echter wel op een andere manier trachten te verwezenlijken. Wij geloven meer in afgescheiden fietspaden en een volledige hertekening van het mobiliteitsplan dan in bv. juridisch onbestaande fietssuggestiestroken. Ook op het vlak van fietsstallingen, autodelen en openbaar vervoer is er nog werk aan de winkel.

Wat wil je in Zottegem veranderen?

Er zijn behoorlijk wat zaken die ik in Zottegem zou willen veranderen. De twee voornaamste zijn ongetwijfeld het mobiliteitsbeleid en het parkeerbeleid. Het Zottegemse mobiliteitsbeleid heeft nood aan een reset. Door een opeenvolging van ad hoc maatregelen en kleine ingrepen is ons verkeer in de soep gedraaid. Er moet één allesomvattend mobiliteitsplan worden opgesteld. Een plan dat het lef heeft om de reeds vermelde afgescheiden fietspaden te cre ëren, banen te verbreden en rijrichtingen aan te passen. Ook als fietser weet je in Zottegem niet goed waar je nu al dan niet mag of moet rijden. Uit een ondervraging bleek dat onze jongeren de fiets op stal houden omdat ons verkeer nog steeds veel te gevaarlijk is. Dat is een pijnlijke vaststelling. De Zottegemse mobiliteitsknoop moet ontward worden!

Wat het parkeerbeleid betreft is het uitgangspunt al jarenlang verkeerd. Momenteel bestaat ons parkeerbeleid erin om zoveel mogelijk opbrengsten te genereren. Dat is absoluut een verkeerde invalshoek! Een parkeerbeleid zou moeten tegemoet komen aan de noden van de inwoners. Al jarenlang worden mogelijke bezoekers ons centrum uitgepest met parkeerboetes en een te korte periode voor het gratis parkeren. Wij pleiten voor een uitbreiding van het gratis kwartier naar een half uur voor de centrumstraten. Wie snel een winkel of twee wil bezoeken kan dan opnieuw zorgeloos zijn aankopen doen. Wie liever wat langer in het centrum blijft zou zijn/haar wagen met een blauwe schijf tot een periode van 4u kwijt moeten kunnen op een parking aan de rand (parking achter de bib, aan de oude brandweerkazerne of aan de Sanitary).

Noem twee prioriteiten uit jouw programma.

Zottegem moet opnieuw een nette en aantrekkelijke stad worden waar altijd iets te beleven valt en dat zowel in het centrum als in onze deelgemeenten. Laat ons beginnen met de netheid. Die laat momenteel echt te wensen over. Je ziet het gewoon al aan de bermen wanneer je Zottegem binnenrijdt. Als de berm begint te verwilderen ben je bijna thuis. Ook in onze winkelstraten merk je het duidelijk. Vuilnis dwarrelt vrolijk rond en hondenpoep regeert het voetpad.   De stad heeft haar verantwoordelijkheid om de straten net te houden en moet hiervoor voldoende middelen voorzien. Inwoners en handelaars hebben echter òòk hun verantwoordelijkheid. De voetpaden voor handelszaken waar geen zelfstandige uitbaters zijn, zijn opvallend groener dan de andere.  Het stadsbestuur moet iedereen nog eens wijzen op zijn verantwoordelijkheid en zou, na een herinnering, personen die in gebreke blijven moeten beboeten.  

We moeten onze stad ook opnieuw wat wakker schudden. We hebben een centrum dat zich uitstekend leent voor organisaties en festiviteiten. Evenementen als de Egmont tasting en de braderie bewijzen dat. We hebben echter ook een schat aan dorps — en kerkpleinen die hier perfect voor kunnen dienen, maar dit enorme potentieel wordt genegeerd. Willen we onze stad nieuw leven inblazen dan moeten er, verspreid over het ganse grondgebied, veel meer evenementen georganiseerd worden en moeten we initiatiefnemers aanmoedigen en ondersteunen.

Wat is je favoriete plaats in Zottegem en waarom?

 Mijn favoriete plek in Zottegem is zonder twijfel het Park van Breivelde. Als kind ging ik er samen al vaak met mijn ouders de eendjes voederen, als scholier won ik er mijn eerste loopwedstrijd en gaf ik er mijn eerste kus. Nu is het nog steeds mijn favoriete plek om even te gaan wandelen of lopen.

actie

Kennis maken met andere kandidaten? Klik op de foto voor een interview

Peter Lagaert, plaats 10 N-VA Zottegem

 

Margot Lenssens, plaats 19 Groen Zottegem

 

Wim Van Geert, plaats 2 Groen Zottegem

 

Jan De Maesschalck, lijstduwer Open VLD Zottegem

 

Isabel Merckaert, plaats 13 Groen Zottegem

 

Leen Goossens, plaats 2 CD&V Zottegem