Waarom zijn Zottegemse politici zo lief voor elkaar?

Waarom zijn Zottegemse politici vandaag zo lief voor elkaar?
Wees gerust, er is niks ‘mis’ met de tegenstellingen tussen politieke fracties.

Vuurwerk volgt aan het einde van het feest.
Zowat alle traditionele Zottegemse families hebben vandaag een sterke achterban en durven voluit voor winst gaan,… of op zijn minst voor het behoud van stemmen.

De vraag die niemand officieel bezig houdt:  wie zal de burgemeester leveren? Maar elke eerlijke kopman of -vrouw zal de ambitie niet onder stoelen of banken steken. Ze hopen dus (bijna) allemaal de burgemeester te leveren,… en dat zal uiteindelijk toch voor vuurwerk zorgen.

Overloop mee de prominente politieke families van Zottegem.  Lees verder…

De beleidsvoerende CD&V heeft indrukwekkende sterkhouders, denk maar aan burgemeester Jenne De Potter, die zich als een pater familias boven het gewoel heeft weten te handhaven. Hij beschikt over populaire schepenen zoals Leen Goossens en de gevoelsmens Vansintjan, die geen gesprek of discussie uit de weg gaat. Ook de flegmatieke Paul Lievens gooit zich terug in de strijd en duwt de lijst. De CD&V heeft een historisch sterke achterban en weet ook terug jongeren te bekoren. De partij staat in het centrum van het politieke spectrum en streeft naar behoud van (christelijke) waarden.

De beleidsvoerende SP-a heeft natuurlijk zijn politieke prijsbeest Kurt De Loor, een man met bakken ervaring als politicus en organisator, zonder wie Zottegem maar half zo plezant zou zijn. De partij heeft ook de eerste schepen Peter Roman en Sandra De Roeck, die waardering geniet als één der vlijtigste en meest bereikbare schepenen. De lijst krijgt de steun van heel wat sociaal ge ëngageerde stadsgenoten, zoals publieksfiguur Morre. De SP-a is in Zottegem populair bij jong en oud en heeft zich uitgebreid met nieuwe kandidaten. De partij staat links van het politieke spectrum en zet sterk in op solidariteit.

Groen Zottegem kiest met een aanstekelijke campagne voor ‘eerlijker en gezonder’ en heeft naast de stille lijstduwer Dieter Everaert ook de enthousiaste lijsttrekker Heidi Schuddinck, die met haar opvallende acties de Zottegemnaars een geweten schopt. En dat werkt want zowat alle partijen dragen de groene gedachte ondertussen in het vaandel. De meeste partijen engageren zich vandaag om de groene Zottegemse longen te bewaren, zelfs verder uit te bouwen en te versterken. Zullen de Groenen de ecologisch bewuste stemmers aan zich kunnen binden? Kiest de burger voor het origineel?

Open-VLD Zottegem zegt: we doen het gewoon. De bestuursleden scharen zich vandaag achter die ene kopman, de adviseur van boer De Croo, oud-jongerenvoorzitter Lode Bruneel. Dat de politicus kan onderhandelen en de rust bewaren is bij deze bewezen, met als gevolg dat lokale kleppers uit de bedrijfswereld en de humanistische sector zich terug aangesproken voelen tot het liberale project. Als de verrassing ergens valt, dan zou het hier kunnen zijn. De partij heeft zowel links- als rechts-liberale aanhangers en hecht veel belang aan individuele vrijheid en verantwoordelijkheid.

Aan de rechterzijde van de ring staat het kartel NV-A Zap met zijn politieke klepper, voorzitter Matthias Diependaele. Ook die brengt een pak nationaal politieke ervaring naar de Egmontstad en zijn partij heeft een sterk uitgebreide lijst weten samen te stellen. De NV-A is zowel nationaal als lokaal één van de grote uitdagers voor de gevestigde waarden, ondertussen zelf een gevestigde waarde. Het mag gerust gesteld worden dat een stevige uitslag verwacht wordt. De partij profileert zich aan de rechterkant van het politieke spectrum en heeft een Vlaams-nationalistisch profiel. Vlaanderen is hun bakermat.

Voor de volledigheid valt nog te vermelden dat er op het politieke spectrum nog de PVDA (Partij Van De Arbeid) te vinden is. Die partij heeft een uiterst links profiel van communistische inslag. Solidariteit is een belangrijke waarde. Aan de andere kant van het spectrum staat het Vlaams Belang, dat een uiterst rechtse Vlaams nationalistische koers vaart.

Analyse :
De quasi afwezigheid van een sterk georganiseerde extreem linkse of rechtse flank binnen het politieke spectrum geeft ruimte aan een handvol ambitieuze partijen om de komende verkiezingen voluit gaan om (terug) de grootste partij te worden (of te blijven).

Zottegemse politici zijn poeslief voor elkaar…
… want niemand durft vandaag al de overwinning in gedachten vieren of zelfs maar een voorakkoord ondertekenen. Voor wie dat toch zou doen kan de realiteit lelijk tegen vallen. De vijf Zottegemse partijen die in volle sterkte opkomen kunnen in principe allemaal door dezelfde deur. Of dat ook zo is voor de individuele politici blijft een ander (sappig) verhaal. Dat zullen ze zelf schrijven.

Geen enkele Zottegemse partij weet vandaag met wie ze straks gaat onderhandelen om de leiding te nemen over de Egmontstad.  

Bedenking :
In de geschiedenis is het gebleken dat niet altijd de grootste partij het laken naar zich toe trekt. De volgende legislatuur zal waarschijnlijk, zonder politieke aardverschuiving, terug worden geleid door twee grote of anders een coalitie van drie partijen. Zoals het er vandaag naar uit ziet zou het van enkele procenten kunnen afhangen hoe een meerderheid kan gevormd worden. Niemand durft zeggen wie die coalitiepartijen zullen zijn.

Elke politieke partij, die in Zottegem een stevige basis heeft uitgebouwd, beschikt vandaag over minstens één burgemeesterfähige kopman of -vrouw.

Politiek gaat ook over macht, invloed en netwerken. Die factoren zullen dit keer, alvast voor de schermen, minder meespelen in de aanloop naar de verkiezingen, want Zottegem gaat een open politieke strijd tegemoet in een veldslag waar (voorlopig) niemand gericht en met volle kracht op de tegenstander durft te schieten.

De vreemde situatie is geen probleem, eerder de uitgesproken opportuniteit.

Zottegem maakt zich straks, na de Egmontviering, op voor boeiende verkiezingen waarin elke stem een verschil zal uitmaken.

Ook op jou komt het aan.

Sjarel Klak


Info : Vanavond om 20u start op website van De Beiaard een reeks politieke interviews met Zottegems meest opvallende politici.