EVA Oosterzele reikt Nobelprei 2018 uit aan Scouts St. Kristoffel Scheldewindeke

EVA Oosterzele reikt jaarlijks de Nobelprei uit aan aan een Oosterzelenaar of Oosterzeelse organisatie die het voorbije jaar een opmerkelijke veggie bijdrage leverde tot een meer plantaardige, gezonde, milieu- en diervriendelijke samenleving.

Dit jaar kon het publiek meestemmen en dat gebeurde ook massaal: ongeveer 1200 mensen brachten hun stem uit voor hun veggie favoriet, een duidelijk signaal dat dit thema leeft in de maatschappij. De laureaat 2018 werd uiteindelijk de Scouts St. Kristoffel Scheldewindeke. Het voorbije jaar organiseerde deze jeugdbeweging een kookworkshop “koken met kap(gr)oentjes”, een Donderdag Veggiedag op kamp en een smakelijke veggie barbecue op de Vuurfeesten. Bovendien willen ze het komende jaar aan vleesvermindering doen binnen het jaarthema “Minder is meer”.

Elena Lievens, coördinator van EVA Oosterzele, legt uit:” Dit is een groep jonge mensen die een voorbeeldfunctie vervullen en aantonen dat een veggiedag lekker en gezond is. Ze laten ruimte voor een groeiende groep gemengde gezinnen waar de een toch nog een brokje kip wil en de ander volledig vegetarisch eet. Bovendien draaien ze er ook hun hand niet voor om om tijdens een veggie kookworkshop alle vooroordelen weg te nemen rond plantaardige voeding zonder in stereotiepen te vervallen of te polariseren. Een dergelijke open houding naar volwaardige, veggie maaltijden toe, verdient ons inziens een Nobelprei.”

 

 

 

De tweede prijs, een gouden wortel, werd uitgereikt aan Tine Tomme van de Avalonhoeve voor haar hele veggie oeuvre en levenslange bijdrage aan evenwichtige en diervriendelijke, plantaardige voeding. Tine Tomme organiseert veggie kooklessen, is kok-aan-huis, voorziet (h)eerlijke, plantaardige catering en brengt binnenkort een nieuw vegetarisch kookboek uit, Soul Kitchen.

Naar aanleiding van Wereld Vegetarisme Dag op 1 oktober, start ook de nieuwe, nationale campagne van EVA, genaamd “Try Vegan” voor al wie het over een nog plantaardiger boeg wil gooien. Via een Facebookgroep ontvang je een starterskit met alle praktische informatie, krijg je gratis recepten, nutritionele informatie en hulp van di ëtisten.