Herzele gaat voor tweede natuurreservaat

De gemeenteraad van Herzele keurde vandaag de aankoop van een 3 hectare bos goed in de deelgemeente Hillegem. Samen met een eerdere aankoop van 2 hectare bos in hetzelfde gebied, is Herzele nu goed op weg naar  een tweede natuurreservaat,  dit keer in het noorden/centrum van de gemeente.

Groene long

Het Schepencollege van Herzele vindt het logisch dat de gemeente investeert in natuur dicht bij de mensen.  “Overal hoor je dat we het wonen moeten concentreren, maar dan moet er ook genoeg open ruimte en toegankelijke natuur zijn voor iedereen. Dit gebied ligt tussen Herzele en Hillegem, de twee dichtst bevolkte deelgemeenten. Een groene long voor die mensen dus.”

Het gemeentebestuur van Herzele heeft  de voorbije al jaren serieus geïnvesteerd in de aankoop van groen en natuurgebieden. Twee voorbeelden: In de Tramzate kocht het bestuur een bos van meer dan een hectare, dat aansluit bij de sportterreinen. En in Sint-Lievens-Esse kocht het bestuur de dreef tussen de Hekkestraat en de Bergestraat in Steenhuize. Op die manier kan de dreef, die in private handen dreigde te vallen, open blijven voor het publiek en komt er een mooi stuk van de vroegere tramlijn in gemeentelijke handen.

Samenwerking met Natuurpunt

Natuurpunt, die al het natuurreservaat ‘Duivenbos’ in Sint-Antelinks beheert, is ook de partner van de gemeente voor de ontwikkeling van het nieuwe gebied in het centrum van de gemeente. Op zondag 21 oktober organiseert Natuurpunt in het gebied alvast een wandeling via trage wegen, maar op langere termijn wil Natuurpunt er ook het beheer van opnemen.    Natuurpunt wil het gebied tussen de Bergafstraat en de Ternatstraat opwaarderen tot een tweede natuurreservaat, door poelen en kleine bosjes aan te leggen. De doelsoort is de groene specht.

Fietspad langs de spoorweg

De aankoop van dit bos langs de spoorweg, brengt ook een ander project dichterbij: het  doortrekken van de fietsverbinding van de Bergafstraat tot aan het station van Herzele. Wie nu van Hillegem naar het centrum van Herzele wil, moet ofwel via de Provincieweg fietsen, ofwel een omweg maken langs het centrum van Herzele. De kortste weg is uiteraard langs de spoorweg. Op deze manier hoopt het gemeentebestuur dat Herzele aangesloten kan worden op de fietssnelweg langs de spoorweg.