Anny Bert: En toen ging het licht uit

Het spijt  me, Jan Fabre, maar ik moet al het design waarmee je ooit mijn interieur verfraaide en hip maakte naar de Kringwinkel brengen.

De groene kevers tegen mijn plafond begonnen toch al na 10 jaar een kwalijke geur te verspreiden, net als de plakken ham tegen mijn trapleuning. Sorry, maar ik moet plaats maken voor mijn Leuvense stoof, mijn weefgetouw, mijn oude Singernaaimachine met smeedijzeren trapper, mijn assortiment quinquets, kinkees in het Zottegems, om ’s avonds heelhuids boven en beneden en buiten te geraken met de olielamp, in een walm van petroleum.

Ik heb iemand speciaal vanuit Bokrijk laten overkomen om mijn woning helemáál voor te bereiden op het ogenblik dat het Afschakelingsplan geactiveerd wordt. Omdat hij toch met een lichte vrachtwagen komt, een hybride op waterstof of turf, brengt hij me nog wat praktische spullen mee : een koffiemolen, muurmodel, in Delfts porselein met een zwengel, een wasbord met tobbe, een His Master’s Voice grammofoon, hijzelf noemde het een spreekmachine, maar dat spreken doe ikzelf wel, ook zonder stroom. Bakelieten platen mag hij in het verre Limburg laten want die heb ik zelf nog : Luis Mariano, Bing Crosby, Rina Ketty en natuurlijk ook de enige en echte Tino Rossi met zijn “Marinella”. De schijven hebben helaas al wat krassen en zelfs barstjes nadat ze ooit etalages sierden tussen stikzijde en knopen en epauletten of tussen de brillen van Theo en Armani. Op die manier een Franse tekst beluisteren is niet zo simpel en vraagt wat concentratie, maar ook dat kan zonder stroom.

Zo zingt Tino Rossi :

Marinella

Ah reste encore dans mes bas

Want net in een kras is de R zoekgeraakt

Danser cette rumba dour

Omdat de AM allicht in een etalage achterbleef

Pour moi du es le seul beur

Met stroom zou dat allicht als bonheur klinken

En dan gaat Tino Rossi zelfs even over tot zelfanalyse :

Avec toi je me sens si con

Wat de Bokrijkerd zeker moet meebrengen, is een vleeskastje, zeker nu de koelkast dient als opbergruimte voor klein materiaal. Ik heb erop aangedrongen een intact exemplaar af te leveren met een degelijke haak om op te hangen in de kelder maar vooral met aan de vier zijden ongehavend gaas. Ik wil niet dat vliegen bij mijn ribbetjes, mijn varkensribbetjes, geraken en evenmin Pitou, geen poes maar de schuilnaam voor de dierenwelzijnminister Weyts. Gietijzeren strijkbouten heb ik zelf ook nog,  net als een po in echt porselein en een andere in gelakt ijzer met blauw randje. Maar uit die pispot zal ik eerst de geraniums moeten kieperen voor hij weer gebruiksklaar is.

Vóór een onschuldige kinderhand echter de laatste stekker uittrekt in de laatste kernreactor, wil ik enkele nuttige tips meegeven die het leven veel lichter, nog lichter kunnen maken.

–                  Ga in de winter slapen voor het donker wordt

–                  Hou de schoenen aan in bed

–                  Ga met het ganse gezin in één bed liggen

–                  Eet meer ui, savooi, spruiten : menselijke uitlaatgassen warmen het directe milieu op

–                  Maak een ommetje en ga je elektrische wagen gratis opladen in Oostende. Meer op  WWW.Tommelein

–                  Heb je nog geen eigen stekje ? Zoek wat in de buurt van een parlementslid, dan ben je altijd zeker van stroomvoorziening

–                  Zorg voor goeie buren. Zijn ze er niet, maak ze.

–                  Kies voor afspraken en samenwerking. Ga joùw rode kool bv. op de Leuvense stoof zetten bij je buurvrouw naast háár konijn en de bouillon van de overbuur

–                  Spreek als weduwe af met je buurman-vrijgezel om samen het zaterdagbad te nemen.

Een gouden tip : laat hem aan de kant van het afsluitdopje zitten !

–                  Schaf je ex-EW-cheques aan : ex-werknemers van de elektriciteitsmaatschappijen komen één uur pedaleren op je afgedankte elektrische fiets en wekken met een dynamo zo stroom op. Tijd genoeg om je haar te föhnen, een portie kroketten te bakken en een stuk van FC-De Kampioenen te bekijken

–                  Verdeel het strijkwerk. Zo kan je best van het ene manshemd enkel de kraag strijken, van het andere enkel de mouwen of de voorpanden.

–                  Nodig de buren uit en speel Monopoly bij kaarslicht. Vervang nog voor november de kaartjes van Brussel Nieuwstraat door Ledebergstraat, Antwerpen Meir door Hospitaalstraat en Gent Veldstraat door Zwarte Gracht. Voor iemand wat door heeft, is half Zottegem van jou.

–                  Huur samen met de buren een sociaal appartementje. Strooi zagemeel in de woonkamer en maak er een bolbaan van. Bollen kan ook zonder stroom. Draag wel een helm. Het hoofd van je buurman is in het duister niet verzekerd tegen zulk houten projectiel

–                  Strooi zand in de slaapkamer voor petanque. De onderburen horen zonder stroom toch niets. Draag gerust dezelfde helm

–                  Wacht beneden aan de stationsroltrappen niet tot november voorbij is. Ze doen het al jàààren zonder stroom. Volgens de roltrappen zelf zijn er 12 maanden november in een jaar.

–                  Zet je zonnebank buiten. Als er zon is tenminste

–                  Recycleer ! Gebruik het voetstuk van je panty om er koffie in door te gieten. Is de panty op zeker ogenblik spoorloos, dan was je kookwater te heet, zeg maar te dicht bij het kookpunt of je kousen waren synthetisch spul. Nochtans, mokka en nylon vormen een heel harmonisch huwelijk.

En dan nog enkele heel praktische huishoudelijke tips :

–                  Droog je was aan de lijn

–                  Snij je rosbief, je taart met een doodgewoon mes

–                  Ontkurk je Beaujolais met een tweearmige kurkentrekker, stijl bomma

–                  Scheer je als man met borstel en veel schuim. Geef na gebruik kwast en zeep door aan je vrouw…om alles op te bergen.

–                  Neem elke avond

Maar wat zit ik hier aan sociaal dienstbetoon te doen. Op 14 oktober kiezen we daarvoor de juiste vrouw of man. Bedenk zelf eens wat. En gaat november toch voorbij zonder de voorspelde stroomtekorten, schrijf alvast je nieuwjaarsbrief in braille en wikkel je cadeautjes in een fluorescerende verpakking : felroze voor Di Rupo, knalgroen voor Meyrem, en fluogeel voor Theo. Want in januari en februari gaat het licht zeker uit. Dat gelooft jong en oud en dat grote geloof zijn we onze politici verschuldigd. Maar je kan ook altijd terecht op  WWW.ikjaagopstang.be

 

 

 

 

X