Gratis buurtbus voor inwoners zonder wagen

Vanaf woensdag 17 oktober 2018 (Jaarmarkt Herzele)  rijdt er een  buurtbus  door Herzele. De buurtbus is er in de eerste plaats  voor inwoners die geen gebruik (kunnen) maken van een eigen wagen om zich te verplaatsen in onze gemeente, en ook met het openbaar vervoer niet op de juiste plek geraken.

De bus rijdt,  aanvankelijk één dag per week op woensdag, in een  lus door de verschillende deelgemeenten, stopt op vooraf bepaalde haltes en pikt inwoners op om ze  gratis  naar het centrum te brengen.

Het project

De buurtbus is een eerste concreet project van BuurtMobiel, een  vrijwilligersinitiatief op vraag van Herzelenaar Hilair De Graeve. Hij kwam zijn idee voorstellen op de gemeenteraad en kreeg groen licht. Er werd vervolgens een werkgroep opgestart met enkele ambtenaren van gemeente en OCMW. Het initiatief kadert in het nieuwe vervoersplan dat vanaf 2020 wordt ingevoerd in Vlaanderen. Het  lokale vervoer zal door de lokale overheid georganiseerd worden met inzet van alle beschikbare vervoersmiddelen. Binnen het project BuurtMobiel zullen de komende jaren verschillende initiatieven worden uitgewerkt voor alternatieve vervoersmiddelen en medewerkers en deelnemers om onze lokale mobiliteit te verbeteren.

Traject, haltes en uurregeling

Op de website  www.herzele.be/buurtmobiel  kan iedereen een plannetje downloaden met  het volledige traject, alle haltes en de uurregeling. In het Lokaal Dienstencentrum ’t Ryckbosch (Kloosterstraat 42, 9550 Herzele) kan je dit plannetje ook op papier krijgen. Is iemand niet in staat om tot daar te komen, dan sturen zij het plannetje na een telefoontje met plezier op.

Proefproject

De buurtbus is een  proefproject dat na enkele maanden ge ëvalueerd zal worden. Alle opmerkingen en suggesties van inwoners zijn steeds welkom: LDC ’t Ryckbosch (Kloosterstraat 42, 9550 Herzele) – 053-60 33 06 –  dienstencentrum@herzele.be.

X