Zottegemse wijnboeren halen rijke oogst binnen!

Op zaterdag 6 oktober was het verzamelen geblazen op het  “Wijndomein de 3 fonteinen” gelegen aan de Wurmendries. Na een jaar van onderhoud en goede zorgen aan de 1000 druivenranken bleek de rijpheid van de druiven optimaal, de suikers en zuren in het sap waren prima in balans, dit alles te danken aan een schitterende zomer met veel zonuren en een bijna continue matige wind.

“Na optrommelen van familie en vrienden gingen we met een 12tal om 9h van start, onder een stralend zonnetje zittend op een kuip en snoeischaar in de hand werden de trossen stuk per stuk geknipt en gecontroleerd op eventuele beschadiging alvorens in de bakken te verdwijnen”, aldus Rik De Raedt. “Per struik hadden we ruim 2 kg rijp fruit, de trossen waren groter ,gezonder en voller dan vorige jaren  waardoor de bakken vlugger vulden en alzo een extra plezier was  tijdens de pluk. De leeftijd van de planten en soort spelen naast het klimaat een heel belangrijke rol. De wijngaard bestaat nu 10 jaar en van bij de start hebben we resoluut gekozen voor schimmeltolerante rassen. Dit beperkt het aantal spuitbeurten tot een 4-tal per jaar en geeft ons een grote zekerheid op voldoende rijping in ons klimaat.”

De witte druiven 60% van het totaal Johanniter en Helios gingen eerst op transport naar een bevriende wijngaard waar we de ontsteelmachine en pers mogen gebruiken . Na ontstelen en kneuzen is er gedurende 2h contact met een enzym om het sap vloeibaarder te maken , verder gaat het sap in de pers om uiteindelijk in de inoxtanks te belanden waar de gepaste gist en toebehoren kunnen toegevoegd worden. Dit jaar is het onze bedoeling om van wit een heerlijke schuimwijn te maken ,dit betekent nog 2 jaar geduld.

De rode rassen Regent en Pinotin worden die dag enkel ontsteelt en gekneusd om vervolgens in grote kuipen een pulpgisting  van meerdere dagen te ondergaan ,hierdoor komen kleur en smaakstoffen vrij .Een lekkere rode streekwijn is na ruim een jaar in het verschiet. De kans is groot dat de kwaliteit van 2017 zal geëvenaard of zelfs overtroffen worden. In de late namiddag konden we met aanvaardbare rugklachten maar voldaan  een mooie dag afsluiten.”

Foto’s met dank aan Philippe Velghe Photography

Meer info?

www.wijndomeinde3fonteinen.be 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X