Nieuwe stunt voor Bart Schelstraete op WK voor bakkers?

Vorig jaar stuntte bakker Bart Schelstraete met een bronzen medaille op het WK voor bakkers in Frankrijk. Ook dit jaar waagt hij het erop, in China!

Mondial du Pain

In oktober 2017 veroverde Bakker Bart samen met Joran Defossez en het hele Aspirant Baker Team de bronzen plak op ‘’Le Mondial du Pain’’ in Nantes. Op ‘’Le Mondial du Pain’’ namen 18 teams van over de hele wereld het tegen elkaar op. Dankzij deze derde plaats mag ons team in november als Europees Kampioen deelnemen aan ‘’The Best of Mondial du Pain’’.

‘Best of’ in Shanghai

Tijdens ‘’The Best of Mondial du Pain’’ nemen de 6 best geklasseerde teams van het toernooi in Nantes het tegen elkaar op. De wedstrijd zelf vindt plaats in Shanghai (China) op 15 november 2018. Ons Belgische team dat deelneemt bestaat net als vorig jaar uit 2 bakkers. De eerste bakker moet ouder zijn dan 35 jaar, de tweede bakker moet dan weer jonger zijn dan 23 jaar. In ons team zijn dit respectievelijk ‘Bakker Bart’ Schelstraete en zijn commis Joran Defossez.

Wedstrijd op wereldniveau

De 6 geselecteerde teams zijn een bont internationaal gezelschap uit Azïe, Amerika en Europa. Wie wint mag zich 2 jaar lang de nieuwe wereldkampioen noemen, een titel waar ons team vol voor gaat. Daarom wordt ons team bijgestaan door 2 coaches, Frank Van Vaerenbergh en Guido Devill é. Deze laatste begeleidt het team tijdens de reis en de wedstrijd in China. De eerste begeleidt onze bakkers dan weer vanuit Belgi ë. Ook worden zij bijgestaan door Aspirant Baker, een organisatie die het bakkersberoep bij jongeren wil promoten. Zij organiseren tevens het Belgisch kampioenschap voor jonge bakkers. Bovendien mogen we op hulp rekenen van vele vakmannen en bakbroeders achter de schermen.  Zij trachten de producten zo veel mogelijk te perfectioneren.

Het wedstrijdprogramma in China is dan ook niet min. In een tijdspanne van slechts 11 uur tijd moet het team het volgende creaties realiseren:

  • 3 variaties Frans brood
  • 3 soorten koffiekoeken
  • 3 modellen brioches
  • 10 belegde broodjes op basis van nutritioneel deeg
  • 3 modellen biologisch brood
  • 8 stuks typisch Belgisch brood
  • Een sierstuk in brooddeeg (1m hoog en 60cm breed )

Dat sierstuk is uiteraard de eye-catcher van het hele gebeuren. Het team kwam op het idee om een kunstwerk te ontwikkelen gebaseerd op Tomorrowland, het Belgische muzikale exportproduct van het moment bij uitstek.

Lange voorbereiding en lastige logistiek

De wedstrijd wordt gespeeld op wereldniveau en ieder detail kan het verschil maken. Het team is daarom al sinds juni voortdurend aan het trainen. Iedere vrije dag werd opgeofferd om zich zo goed als mogelijk voor te bereiden op de wedstrijd. Ook de hete zomer hield hen niet tegen om de bakkerij in te duiken. Tien dagen voor de wedstrijd reist de Belgische delegatie af naar Shanghai om daar de laatste voorbereidingen af te werken en het programma een laatste keer door te nemen. Dat mogen ze doen bij een Belgisch bedrijf dat daar is gevestigd. Daar kunnen ze tevens beroep doen op de meeste grondstoffen. Dat laatste is mooi meegenomen aangezien het niet eenvoudig is om producten van Belgi ë naar China te mogen en kunnen transporteren.

 

 

X