Expo ‘Bezet Ninove. Over leven in de Groote Oorlog’
Expo ‘Bezet Ninove. Over leven in de Groote Oorlog’

Expo ‘Bezet Ninove’

Expo ‘Bezet Ninove. Over leven in de Groote Oorlog’
Enkele vrijwilligers bij de “klaprozen voor vrede”, een vrijwilligersorganisatie die het vredesproject van keramiste Anita Huybens verderzet. Prijs van een grote klaproos op ijzeren staaf bedraagt 50 euro.

De expo presenteert thema’s zoals de inval, de Duitse bezetting, de voedselsituatie, Ninovieters in den vreemde, de bevrijding en de kunst van het herdenken. De expo maakt maximaal gebruik van alle materiaal dat sinds 2014 in het stadsarchief werd verzameld.  Met deze tentoonstelling wordt de laatste fase ingezet van het slotprogramma “Ninove herdenkt WOI”. De expo loopt nog tot en met 11 november in de voormalige  voormalige Sint-Theresiakerk.

Het begon allemaal in 2014, overal rezen uit de grond herdenkingsinitiatieven rond de Eerste Wereldoorlog. In Ninove stonden eveneens een aantal herinneringsactiviteiten geprogrammeerd.

Een groep vrijwilligers dook de voorbije jaren in de archieven en spitte heel wat onbekende gegevens over bezettingsjaren in Ninove naar boven. Veel van deze informatie werd tijdens de voorbije vier jaar in de vorm van de Ninoofse Oorlogsgazetten gepubliceerd. Het dertiende en laatste nummer verschijnt trouwens tijdens de expo.

Daarnaast werd tijdens de voorbije vier jaar dagelijks ‘oorlogsnieuws’ uit Ninove gepost namelijk op de blog  http://ninove14-18.weebly.com/.

Praktische info:

  • Buurthuis Berdam (voormalige Sint-Theresiakerk), Edingsesteenweg 2, Ninove
  • 20 oktober tot en met 11 november; zaterdag en zondag open van 10 tot 18 uur; woensdag, donderdag en vrijdag open van 14 tot 18 uur; gesloten op 1 november
  • Mogelijkheid van gegidst bezoek voor groepen en scholen. Educatieve brochure voor lagere scholen en kinderen. Info & reservaties via dienst cultuur via  cultuur@ninove.be  of 054 313287
X