Boek voorstelling “Over Leven in Gavere en Nazareth tijdens WOI”

Op zaterdagavond 10 november 19.30 u in GO Racing Gavere stellen wij op een evocatieve manier, met tekst, beeld en muziek, het boek voor “Over Leven in Gavere en Nazareth tijdens WOI” met ook het relaas van de laatste gruweldagen en slachtoffers tot en met 11 november 2018, de ‘Slag van de Grenadiers”.

De gemeenten Gavere en Nazareth willen dit einde van WOI en vooral het begin van de vrede herdenken, niet alleen met een de gebruikelijke plechtigheden op zondag 11.11.2018 maar ook met een geheel van activiteiten die we Vredesfeesten noemen.

Tussen 8 en 11 november 1918 vormde de Scheldevallei het decor voor een van de laatste veldslagen in het eindoffensief van Wereldoorlog I. Net vóór de wapenstilstand van 11 november om 11 uur trachtten eerst Franse troepen en later Belgische Grenadiers, de Duitse stellingen op de hoogte van Semmerzake in te nemen. Op die dag kwam zo de Eerste Wereldoorlog ook op deze plek tot (Wapen)stilstand. De overlevering vertelt ons dat hier aan deze Scheldebrug, de laatste Belgische soldaten (Grenadiers) sneuvelden. Iedereen is welkom op deze stemmige afsluiter van de herdenkingen van WO I in de regio.

FOTOBOEK

Over Leven tijdens W.O I in Gavere en Nazareth visualiseert het dagelijkse leven tijdens WOI in de gemeenten Gavere en Nazareth. Als extra’s bevat het boek het relaas van de laatste dagen in de oorlog én de laatste ‘Slag’, die van de Grenadiers aan de brug tussen Eke en Semmerzake. Het boek bevat op 160 vierkleuren pagina’s meer dan 280 unieke foto’s en documenten. De publicatie heeft een formaat 24 op 24 cm en beschikt over een harde kaft. Deze uitgave is het sluitstuk in de WOI-reeks van de VVV ’t Gaverland . “Van Aerts tot Ysebaert” over de 60 gesneuvelden in Gavere en “Nog drie uur vliegen naar London” over de geschiedenis van ’t vliegplein van Scheldewindeke — Dikkelvenne.

 

evenementen

War PostArt: expo 27 oktober tot 31 december 2018 in De Poort te Gavere

Fields of Honor: muziekkapel van de Marine 9 november in de Sint-Amanduskerk, Eke

Offici ële herdenkingsplechtigheden en het planten van de Vredesbomen 10 en 11 november in Gavere, Nazareth en op de Grenadiersbrug (Eke-Semmerzake).

Evocatieve boekvoorstelling “Over leven in WOI te Gavere en Nazareth” 10 november om 20 uur in G.O. Racing, Gavere

Vredesprogramma op en langs het water van de Schelde 11 november – namiddag vanaf 14.30u – vredespunt t.h.v. caf é Sluis

Rondvaarten met de Gentse De Barge 12, 13, 14, 15, 16 en 17uur Volwassenen: 5 euro, Kinderen -12jr: gratis (reservatie noodzakelijk – vrijetijd@gavere.be)

Photobooth met Gafodi

Gegidste wandelingen omtrent de Slag van de Grenadiers (reservatie noodzakelijk – vrijetijd@gavere.be)

Dag afstempeling gelegenheidspostzegels Grenadiers

Bezoeken aan het vernieuwde Oorlogsmuseum te Nazareth

  • Vredesvuurwerk op de oevers van de Schelde 11 november — 18 uur

Het vredesvuurwerk wordt ingeleid door de Schotse pipeband Dun Deagh music band

X