Zeven keer dronken rijden = levenslang rijverbod

25/10/2018 – Zeven keer liet K.D. (34) zich dronken betrappen achter het stuur. Voor de politierechtbank in Oudenaarde was de maat vol. Zijn straf is dan ook niet min.  Twee maanden gevangenisstraf, een boete van 10.200 euro en een levenslang rijverbod.

K. D. werd in het verleden al zes keer veroordeeld voor sturen onder invloed van alcohol. Daarnaast werd hij ook al tweemaal in de wagen betrapt op een moment dat zijn rijbewijs was ingetrokken. Op 2 februari was het opnieuw prijs. Het rijbewijs van de man was ook toen ingetrokken als gevolg van een vorige overtreding, maar dat belette hem niet om in dronken toestand opnieuw het stuur te nemen.

Daarbij reed hij een geparkeerd voertuig aan, waarna hij vluchtmisdrijf pleegde. “Deze feiten openden zijn ogen”, vertelde zijn advocaat. “Hij beseft dat het zo niet verder kan en laat zich intussen ook behandelen.” De politierechter kon dat echter moeilijk geloven. “Ik heb die uitleg al verschillende keren moeten horen, maar toch blijft hij achter het stuur kruipen. Een gevangenisstraf lijkt me de enige manier om hem van de weg te halen”, klonk het.

De beklaagde probeerde op zijn beurt de politierechter nog te overtuigen dat hij zijn fouten inziet. “Ik heb mijn les nu wel geleerd en probeer mijn leven weer op de rails te krijgen en vraag nog een laatste kans.” Voor de politierechter was de maat echter vol. Hij legde de man twee maanden gevangenisstraf en een boete van maar liefst 10.200 euro toe. Daarnaast paste hij artikel 42 toe van de verkeerswet, dat hem toelaat een rijbewijs onmiddellijk levenslang in te trekken als een persoon lichamelijk of geestelijk niet in staat blijkt te sturen.

Na zes maanden kan dat al opnieuw opgeheven worden, maar dan moet de man met bewijsstukken kunnen aantonen dat hij wel degelijk in staat is om te rijden.

Bron: HLN

X