“Coalitie in Zottegem die slechts 47,6% van de kiezers vertegenwoordigt, is te krap en te onstabiel om daadkrachtig te kunnen besturen”

Lode Bruneel, voorzitter van Open VLD Zottegem. Over het ‘Politiek Toneel’ in Zottegem.

Politiek toneel

Het politieke toneel in Zottegem heeft de mensen begeesterd. Niemand wist precies welke kant het uit ging gaan. De politieke thriller is ondertussen verveld tot een tragische komedie. Tragisch, omdat we met z’n allen beseffen dat deze coalitie die slechts 47,6% van de kiezers vertegenwoordigt, te krap en te onstabiel is om daadkrachtig te kunnen besturen. Komisch, omdat hun verwoede pogingen om uit te leggen dat het nièt om de postjes gaat maar wel over de inhoud – waarover ze desondanks nog niet kunnen communiceren — zelfs de eigen achterban niet kan overtuigen.

Waar de N-VA voor de verkiezingen pleitte voor meer durf voor Zottegem, durft men nu als grootste partij van de stad zelf de sjerp niet op te nemen. Ze durfden het niet in een blauw-groene constellatie, ze durven het nu ook niet in samenwerking met CD&V. Zo wordt de door henzelf jarenlang als zwakke burgemeester bestempelde tegenkandidaat opnieuw in het zadel gehesen. Veel lef vertonen de gozers niet meer eens de stemmen geteld zijn. Met twee burgemeesters bestuur je geen stad. Met twee stuurlui op een gammele sloep vaar je enkel richting ondergang.

Waar men zegt dat het niet om de postjes gaat, beschouwt men het gouverneurschap van onze provincie wel als troostprijs voor kandidaten die door de kiezer zijn afgewezen. Il faut le faire. Ja, wij waren bereid met twee schepenen deze coalitie te versterken en te voorzien van de nodige daadkracht. Onze stad had er wel bij gevaren. We hadden in het belang van Zottegem samen moedige beslissingen kunnen nemen. Het bedienen van de eigen achterban primeerde echter op het algemeen belang.

Deze verkiezing was Open Vld de partij die het hoogste aantal bijkomende kiezers wist te overtuigen. Wij hebben de vraag naar politieke verandering en moediger beleid goed ontvangen en we zullen onze rol van verantwoorde partij ook vanuit de oppositie opnemen. Wij zijn oprecht begaan met het welzijn van onze stad. Dat is politiek. Geen toneel.

Lode Bruneel

X