Heeft het ASZ-Geraardsbergen straks geen spoed en kraamafdeling meer?

Wordt het ziekenhuis in Geraardsbergen ontmanteld of is er geen reden tot paniek? Volgens Dirk Van der Maelen (sp.a) is er grote reden tot ongerustheid. Als het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis tot een tot een regionaal ziekenhuisnetwerk toetreedt, dreigen de spoed en de kraamafdeling te verdwijnen. Volgens OCMW-voorzitter David Larmuseau (CD&V) zal het zeker zo geen vaart lopen. Het stadsbestuur ijvert immers voor het behoud van beide diensten.

Nieuwe exploitatie
De OCMW-raad moet beslissen of het ASZ tot een nieuwe vereniging van exploitatie van het ziekenhuis zal toetreden. Dan pas kan het ASZ deel uitmaken van een regionaal netwerk van ziekenhuizen, zoals voorgeschreven door de minister van Volksgezondheid Maggy De Block (Open VLD).

Maar volgens Dirk Van der Maelen – OCMW-raadslid voor de sp.a – staat er in de statuten duidelijk gestipuleerd dat het behoud van het actuele aanbod afgewogen wordt tegenover de regionale behoeften. Volgens Van der Maelen hebben burgemeester De Padt (Open VLD) en OCMW-voorzitter Larmuseau de toekomst van de spoed en de kraamafdeling op het spel gezet door onzorgvuldig te onderhandelen en geen garanties voor het behoud ervan te vragen.

Evoluerend ziekenhuislandschap
Volgens de burgemeester zijn de klachten van Van der Maelen vijgen na Pasen. De statuten werden reeds door de OCMW-raad goedgekeurd. Larmuseau onderstreept dat het ziekenhuislandschap grondig aan het veranderen is en dat het ASZ zich in deze evolutie moet inschrijven. ‘Uiteraard ijveren wij voor het behoud van de spoed en de kraamafdeling’, aldus David Larmuseau.

Julien Borremans

X