Klepper uit de Vlaamse Ardennen: Mysterieschrijver Gunther Opdecam signeert op de Boekenbeurs

Agnew en Opdecam. Foto : G. Opdecam

De Zottegemse auteur van spannende mysterieverhalen, Gunther Opdecam, is één van de schrijvers die op de Boekenbeurs signeert. Na het succes van zijn boek over Lamoraal Egmont (Het Egmontmysterie) en met het einde van het Egmontjaar in zicht is het tijd voor een gesprek. De vraag die op ieders lippen ligt is: zal hij straks het laatste deel van een trilogie uitbrengen of is dit het begin van een lange reeks?

De Beiaard : Proficiat met het succes van je beide boeken. Ondertussen heb je een nieuwe uitgever, Het Punt. En je signeert op de Boekenbeurs, het meest populaire event voor schrijvers èn lezers. Hoe is dat in zijn werk gegaan?

Opdecam : Ik werd gecontacteerd door uitgeverij Het Punt om drie dagen te gaan signeren. Natuurlijk zei ik ja. Dat is toch de droom van iedere schrijven?

De Beiaard : Absoluut! En hoe was de verkoop?

Opdecam : De boeken hebben goed verkocht. Er was constant interesse, niet alleen van kopers uit de Vlaamse Ardennen maar vanuit gans Vlaanderen. Er waren ook heel wat specifieke Egmont geïnteresseerden.

De Beiaard : Hoe voelt dat om tijdens de boekenbeurs tussen het kruim van het literaire talent plaats te nemen?

Opdecam : Dat doet iets. Ik zat op enkele meters van Herman Brusselmans. Daar heb ik een leuke babbel mee gehad. Die was oprecht geïnteresseerd in het onderwerp van mijn boeken, de verhaallijn en de titels.

Brusselmans en Opdecam. Foto : G. Opdecam

De Beiaard : Heb je met je aanwezigheid een breder publiek bereikt?

Opdecam : Je mag er zeker van zijn. Met elk boek heb je trouwens meerdere lezers, en daar is een nieuw publiek. Mensen uit het Antwerpse, het Leuvense, van overal. De covers van de beide boeken blijken zeer sterk de aandacht te trekken. Het verhaal van het Egmontmysterie trekt natuurlijk meer aandacht dan Duivelsvoetstap, omdat dàt verhaal beter gekend is. Veel mensen vroegen om m éér d étails. Bij het uitleggen van het verhaal werden bijna continu boeken verkocht. Het personeel van de uitgeverij stond paraat om te helpen, te verkopen en in te pakken. Vooral de eerste november was een topdag, daarvoor hadden ze hun drie best verkopende auteurs gevraagd om te signeren.

De Beiaard : Daar was jij bij!

Opdecam : (wat onwennig) Ja,.. ik heb zelfs de meeste boeken verkocht. Natuurlijk zijn we (de aanwezige auteurs van de uitgeverij Het Punt) minder gekend bij het grote publiek dan de Tom Lanoys, maar toch was de tevredenheid groot. We verkopen immers geen kookboeken.

De Beiaard : En? Wat volgt er nu?

Opdecam : (wikt zijn woorden) Ik zit op iets te broeden. Nog niet concreet, maar er zal een derde boek uitkomen.

De Beiaard : Wordt de reeks een trilogie?

Opdecam : Ja,… ook het derde verhaal zal over hetzelfde hoofdpersonage gaan. Maar meer wil ik nog niet verklappen. (Opdecam wijst naar zijn hoofd, daar speelt alles zich nu af!)

De Beiaard : Had je ooit gedacht dat het schrijven zo’n vaart zou lopen?

Opdecam : Nee, je verwacht je daar niet aan. Zelfs niet in de stoutste droom. Ik ben pas enkele jaren bezig en tussen beide boeken was er amper een jaar. Een groot deel daarvan besteedde ik aan opzoekingswerk. Het is dan heel snel gegaan. Aan het eerste boek, Duivelsvoetstap, heb ik twee jaren gewerkt. Daarbij mag je niet vergeten dat ik nog een full-time job heb buiten het schrijven. (nvdr : bij de spoorwegen.)

… lees verder

Een glunderende schrijver. Foto : G. Opdecam

De Beiaard : Hoe voel jij je bij uitgeverij Het Punt?

Opdecam : Het is de warmste uitgeverij van vlaanderen h é. En dat is ook zo! De auteurs en hun verhaal staan centraal en dat is belangrijk. Ik voel me er heel goed. Ze zijn open en eerlijk. Er is geen druk op productie. Het menselijke en de kwaliteit primeert.

De Beiaard : Wat vond je van de Egmontvieringen in Zottegem? We sluiten immers een jaar van feestelijkheden af.

Opdecam : Ik vond het h éél goed, prachtig eigenlijk. Er waren heel wat initiatieven. Wat de Cultuurwerking Sotteghem en de Macekliers hebben afgeleverd was mooi. Ik heb ook veel boeken mogen consulteren van oud schepen Leon De Vos, de grootvader van Olivier Van Rode (nvdr : Van Rode is de voorzitter van Cultuurwerking Sotteghem). Leon De Vos organiseerde in de jaren zestig al de Egmontevocatie. Die zorgde er ook voor dat we nu een bronzen copy hebben van het standbeeld van Egmont. Dat werd toen trouwens gevolgd door de BRT, de huidige VRT. Ook in de teksten van Danny Lamarcq was heel was informatie beschikbaar.

De Beiaard : Waarmee kunnen we dit interview afsluiten?

Opdecam : (Gunther vertelt enigszins mysterieus) Met het einde van het Egmontjaar in het zicht komt er een einde aan het verhaal, wat niet wegneemt dat het plaats maakt voor een nieuw begin.

De Beiaard : Is dat een verwijzing naar het nieuwe boek?

Opdecam : Dit slaat op de schrijver, het verhaal van Johan Van Kaster (de hoofdrolspeler in de verhalen) en natuurlijk op de Cultuurwerking die nu voor nieuwe uitdagingen staat.

Gunther Opdecam signeert nog één keer, op 11 november. van 10 tot 14u in de Boekenbeurs van Antwerpen.

Kopen kan ook online : Het EgmontmysterieDuivelsvoetstap

Wie hem wil volgen kan altijd terecht op social media : Twitter

Opdecam kreeg al heel wat aandacht in de nationale pers : Het Laatste NieuwsHet Nieuwsblad

X