Flikker en flonker…. VAL OP IN HET DONKER!

Vandaag startte voor heel wat scholen de  FLUO-week. Met het verkeersproject  “Helm Op, Fluo Top”   i.s.m. VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) willen Vlaamse basisscholen het dragen van een fietshelm en fluokledij op een leuke en eenvoudige manier aanmoedigen.

Ook de Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde hecht veel belang aan verkeersveiligheid. Daarom zal het verkeersthema voor de maand november in het teken staan van ‘zichtbaarheid in het verkeer‘!

Val op in het donker!

  • Een voetganger  met donkere kledij  is maar  op 20 meter zichtbaar  voor een chauffeur. Als voetganger moet je je daar heel goed van bewust zijn, zeker als je oversteekt in het donker of op de rijbaan stapt.
  • Een chauffeur die 50 km/u rijdt en plots een donker geklede voetganger opmerkt, kan onmogelijk nog op tijd stoppen, want hij heeft 26 meter nodig om zijn auto tot stilstand te brengen (in ideale omstandigheden op een droog wegdek).
  • Draag je  lichtkleurige kledij  in het donker, dan ben je  zichtbaar vanop 50 meter.
  • Wie  reflecterende kledij  draagt is in het donker al  zichtbaar op 150 meter! Dat maakt een heel groot verschil. Een auto die 120 km/u rijdt (heeft 102 meter nodig om tot stilstand te komen), kan dan zelfs nog tijdig stoppen als het nodig is!!
X