Volleybal Dames A : Saturnus Brakel tegen Tongeren (video)

Tongeren neemt direct een kleine voorsprong. Het Brakelse samenspel is goed maar de verdediging van Tongeren blijkt potiger. Bij de eerste time-out is het 11 — 16. Door de luidsprekers schalt ‘Twilight Zone’ van ‘Golden Earring’.

Supporters van Brakel roepen: “Komaan, we blokken alles”. Maar Tongeren sloopt telkens weer die muur. Wanneer Brakel meer moeite heeft om doorheen de defensie te geraken begint de eerste twijfel zichtbaar te worden. Een beteuterd gezicht herpakt zich en vlieg er weer in. Het is ondertussen 13 – 20. Bij het volgende punt voor Tongeren ontstaat enige discussie. Time-out bij 13 – 22.

Dan slaat de vlam in de Brakelse pan,… maar Tongeren blijft overeind en slaat terug. Al snel loopt het uit tot 15 – 24 en Tongeren pakt de eerste set. Brakel heeft getoond dat het verschil in techniek en groepsdynamiek behoorlijk klein is, maar daar koop je geen medailles mee. De Tongerse muur is voorlopig onverwoestbaar. Tongeren heeft trouwens een team dat ook in lengte het verschil maakt èn vanaf het eerste moment vol vertrouwen speelt.

Set 2. Brakel speelt furieus.

Brakel wil deze set absoluut binnen halen maar aan het net wil het niet lukken. Alweer is het achtervolgen geblazen. De dames van Tongeren genieten van de overmacht. De trainer van Brakel geeft instructies. Tongeren is aan de opslag. Het publiek joelt, want het talmen duurt te lang.

Brakel scoort en komt terug tot 2 — 5 maar het initiatief is weer aan Tongeren. De Brakelse muur vertoont gaten. Beide ploegen knokken en na de boeiendste en langste rally van de match gaan de punten alweer richting Tongeren. Het thuispubliek schreeuwt het uit. De scheidsrechter moet het h éél even ontgelden maar volleybal fans blijven altijd hoffelijk. Op karakter knokt de thuisploeg zich verder tot 7 – 10. Alles zit er nog in.

Time-out en vergaderen rond de coach terwijl de Tongerse dames de spieren losgooien.

En avant vooruit. Tongeren begint foutjes te maken. Het blok van Brakel begint steviger te staan. 9 – 12. Beide ploegen zijn mekaar nu waard. Het Brakelse publiek begint er in te geloven. Aan het net blijft Brakel sterk verdedigen maar Tongeren werkt goed af en loopt verder uit tot 11-16. Het zou erger kunnen want enkele slordige opslagen kosten Tongeren punten. Alweer kan Brakel aanklampen. Opgeven hoort er niet bij. 15 – 16. Zou het?

Charlotte Coppin zet Brakel op voorsprong: 16 – 15.

Tongeren speelt de bal buiten. Maar hun muur blijft solide en scoren doen ze. 18 – 20. Het is nu spannend. Time-out bij 20 – 20. Brakel heeft karakter getoond.

De muur van Tongeren lijkt vandaag niet te slopen en het staat al gauw 21 – 23. De Brakelse libero wordt ei zo na omver gekegeld maar kan de bal redden. Toch moet Brakel de kelk tot de bodem ledigen. Ook de tweede set gaat met 21 – 25 naar Tongeren.

Derde set.

Tongeren neemt de leiding. Brakel komt terug tot 2 – 3. De Brakelse muur wankelt. 3 – 6 maar op karakter vechten ze terug tot 5 – 6. Het gaat nu over-en-weer tot 9 – 10. Een sterke libero redt de Brakelse ploeg en het wordt 10 – 10.

De sloophamers van Radovic blijven furieus op de Tongerse muur hameren maar de bezoekers lopen uit tot 12 – 17. Tongeren was de wedstrijd begonnen met haar grootste speelsters en overvleugelde Brakel. Nu zet de coach de ietsje minder potige atletes in en dat zullen ze voelen want ook bij de dames maakt lengte het verschil. Met gelijke hamers beukt Brakel zich nu doorheen de muur tot 15 – 16. Maar het vat is leeg.

15 – 22 en nog enkele slagen te gaan. Een moedige Vajdova wil nog van geen opgeven weten en ramt nog één keer de bal tegen de muur van beton, ijzer en staal. Tongeren bouwt een feestje. Een sportief Brakel applaudisseert. Ze weten waar het verschil werd gemaakt, al vanaf de eerste minuut.

De voorbereiding van de volgende match begint al na het fluitsignaal. Het verschil tussen de beide ploegen is heus niet zo groot als de uitslag doet vermoeden,… maar wie drie sets na mekaar incasseert moet bescheiden blijven. Brakel kon ook met de individuele kwaliteiten niet het verschil maken. Boterhammen met hesp en kaas zorgen voor vertroosting. De kantine stroomt vol. Speelsters en publiek verzusteren.

Volleybal leeft in Brakel.
Op naar de volgende match.

http://volleysaturnusmichelbeke.be
Facebook : https://www.facebook.com/Volley-Saturnus-Michelbeke-108674185823802/

Volley Saturnus – Datovoc Tongeren: 0 – 3 (15/25 – 21/25 – 15/25)

Sjarel Klak

X