Voorleesweek in een woonwagen

In het Sint-Barbaracollege in Zottegem gaat de voorleesweek door op een bijzondere locatie.

Van vrijdag 16 tot 23 november 2018 is het opnieuw voorleesweek op school. Dat voorlezen (= HOREN? ZIEN & DOEN) belangrijk is voor klein en groot in deze ‘gejaagde digitale tijden’ hoeft geen betoog meer. We zijn er allemaal van overtuigd dat voorlezen in àl zijn vormen uitermate vormende skills bijbrengt bij ons publiekje al is het maar leren geconcentreerd luisteren en kijken.

Een aspect dat u steeds in de literatuur vindt is “Zorg voor aangename leesplekken op school”. Een rustige, gezellige omgeving is ideaal voor een geslaagd voorleesmoment: een hoekje in de klas, een crearuimte of zelfs gewoon in de gang kan je gemakkelijk een knusse leeshoek maken. Sommige klassen kiezen een ongewone plek die aansluit bij het onderwerp van een boek en trekken bijvoorbeeld het park in met een boek over bomen. Iedere klas beschikt over een ruime bieb met een waier aan boeken die mooi uitgestald staan. Een omgeving met veel boeken doet (voor)lezen! Met steun van het oudercomit é van de H.-Hartafdeling en dank zij een resem vrijwilligers werd in een race met de klok (voorleesweek!) in de H.-Hartafdeling een woonwagen ingericht als knusse ruimte in een oase van rust (labo van professor Gobelijn?) met omwille van de inrichting en natuurkader een toepasselijke naam: ‘Vogelhuis’.

De ruimte (plaats voor een hele klas) kan gereserveerd worden: een dag- of weeksluiting, een voorleesmoment, even doezelen op een rustige plek, tal van mogelijkheden om te gebruiken! Misschien kan er later ook gelezen en geschreven worden tijdens recreatiemomenten. Er is licht, verwarming, geluid en dus ook elektriciteit. Er staat een koffer met de ‘Top 10’ van de voorleesboeken. Graag dank aan voorzitter Vincent Latr é en het bestuur van het oudercomit é dat zorgde voor de financi ële steun en ook dank aan de vele vrijwilligers voor de praktische uitwerking. Zonder hen kon dit nooit lukken! Trots poseren de derdejaars van juf Annelies om als eersten, in aanwezigheid van een delegatie van het oudercomit é, de woonwagen te gebruiken.

X