Verbreding spoorwegtunnel Erwetegem in mei 2019

“De beloofde verbreding van de smalle tunnel onder de spoorlijn Gent-Geraardsbergen in Erwetegem laat op zich wachten. Eerder werd beloofd dat de werken zouden starten in april 2018, maar die datum werd niet gehaald. De werken zijn nu voorzien voor mei 2019,” laat Kurt De Loor (sp.a) weten. “De werken zullen in totaal 250 dagen duren en de totale kostprijs wordt berekend op ongeveer één miljoen euro.”

Uit het antwoord van minister van mobiliteit Bellot blijkt dat de werken aan de smalle tunnel onder de spoorlijn Gent-Geraardsbergen zullen starten in mei 2019. “Dat is ongeveer een jaar later dan beloofd,” laat Kurt De Loor weten. “De tunnel tussen Erwetegem en de Meerlaan in Zottegem is al jaren een doorn in het oog van veel weggebruikers. De tunnel is zeer smal waardoor het onmogelijk is om er te passeren met twee auto’s, bovendien wordt het zicht belemmerd door de S-bocht.”

Kurt De Loor: “Het volledige ontwerp is klaar, de aannemer is gekend en de vergunning werd reeds afgeleverd in juli 2017. Eerder werd gecommuniceerd dat de werken voorjaar 2018 gingen starten, maar die timing werd niet gehaald. De richtdatum voor de werken is nu voorzien voor mei 2019. De werken zouden 250 kalenderdagen duren. De kostprijs wordt voorzien op bijna één miljoen euro. De kronkelige weg zal deels recht worden gemaakt en de tunnel zelf wordt verbreed. De tunnel zal eerst ter plaatse worden gemaakt om daarna onder de spoorweg te worden geschoven.”

“Spijtig dat de verbreding van de tunnel opnieuw vertraging opliep. De verkeerssituatie aan de tunnel zorgt voor ergernis bij heel wat weggebruikers en ook voor zwakke weggebruikers is een passage langs de zeer smalle tunnel geen sinecure. Hopelijk kan de vooropgestelde timing nu wel gehaald worden,” zegt Kurt De Loor.