Slechte toestand Finse piste aangeklaagd

Tijdens de afgelopen gemeenteraad (21/11/2018) werd de erbarmelijke toestand van de Finse Piste in Oosterzele aangeklaagd. Fractieleider van Open VLD Plus, Filip Michiels, wees op de gebrekkige hoeveelheid boomschors.  Door de wintertijden kreeg de Finse piste, gelegen nabij sporthal De Kluize in Oosterzele, het hard te verduren. Op sommige plaatsen is er onvoldoende boomschors wat de kans op blessures verhoogt.

Een Finse piste bestaat uit drie lagen: een drainerende “dragende” laag,  een laag geotextiel en een toplaag uit boomschors/houtsnippers. Dit zorgt ervoor dat de ‘schokken’ tijdens het lopen beter opgevangen worden. Die bovenste laag krijgt het zwaar te verduren door onder andere de weersomstandigheden. Daarnaast zijn sommige delen van de piste volledig bedekt met bladeren. Die ontwikkelingen zijn Filip Michiels van Open VLD Plus niet ontgaan, hij kaartte ze aan tijdens de gemeenteraad.

Christ Meuleman, schepen van openbare werken, garandeert dat de piste regelmatig wordt gecontroleerd en de kwaliteit behouden blijft. Zo wijst hij erop dat in de zomervakantie en voor de opening van de nieuwe Chirolokalen een lading boomschors werd aangebracht. De Finse piste werd in 2012 aangelegd en het is duidelijk dat de schors gestart is met het composteringsproces. In het voorjaar van 2019 zal de piste ‘verlucht’ worden waarna er een algehele vernieuwing van de boomschorslaag bewerkstelligd wordt. Over een mogelijke verlenging van de piste is er vooralsnog geen sprake.

Ten slotte werd er gewezen op de gebrekkige verlichting rond de piste. Fervente Oosterzeelse lopers kunnen tijdens de wintermaanden minder lang gebruik maken van het publieke goed. Het Vlaams instituut voor sportbeheer en recreatiebeleid raadt aan om  verlichting  te plaatsen langs het parcours zodat ook  tijdens de wintermaanden het parcours optimaal en veilig gebruikt wordt. Het aanbrengen van verlichtingselementen zal in 2019 plaatsvinden.