Stroomleveranciers weten niet meer met welk hout de stoof aan te steken. De Beiaard biedt de oplossing.

Elektriciteitsleverancier Engie Electrabel gaat bejaarde vliegtuigmotoren gebruiken om elektriciteit aan te maken. Bij de gasgestookte centrales worden diesel slurpende stroomgeneratoren gezet om een extra stoot te geven aan het net. Het milieu kan voor de overheid de pot op en vanuit het warme zuiden komt de stroomboot naar Belgi ë want er zijn dit jaar geen stoute ministers.

Lees nog eens hoe pas vorig jaar de stroomcentrale van Ruien werd opgeblazen wegens ‘overbodig’.

Wat kan je doen om de winter door te geraken?

Misschien moet de kapel aan de Berendries worden open gesteld. Dan kan je na een verwarmende klim een kaarsje branden. Al zou het nuttiger zijn om dat staafje oeroude technologie te gebruiken wanneer de stroom uitvalt, want ook het licht gaat dan uit. Alleen het licht? Natuurlijk ook de verwarming want mazoutbranders en gaskachels hebben ook stroom nodig om op te starten. Koken? Vergeet het! Gelukkig heeft iedereen nog een voorraadje sardientjes in olijfolie en allerhande grut in tomatensaus liggen van de vorige paniekgolf, enkele winters geleden toen ik die stroomgenerator heb gekocht waarbij mijn vrouw zich luidop afvroeg of ik helemaal zot was geworden.

Een dure stroomgenerator: “Sjarel, ben je helemaal zot geworden?”

Voorlopig heeft ze gelijk, maar dankzij onze huidige stroomleveranciers en energieke politici zit de kans er in dat ik gramschap haal. Als het deze winter niet gebeurt vermoed ik dat mijn kinderen zich ooit gaan afvragen waarom zotte opa die voorhistorische benzine vretende machine heeft gekocht terwijl een batterij van Tesla het zoveel beter doet. Ow,… juist! Zelfs benzinepompen werken niet wanneer er geen stroom is. Hopelijk duurt de stroomuitval niet te lang.

Installeer de APP van Engie-Electrabel.

Om te weten wanneer het licht uitgaat volstaat het om de APP ‘Elia 4cast’ te installeren op je smartphone. Je kan ook informatie vinden op www.winterklaar.be over deze stroomindicator. Tot 7 dagen op voorhand kan je nagaan of de stroom in jouw buurt zal worden afgeschakeld. Fijn dat de stroomboer zo goed voor ons zorgt.

En als de stroom uitvalt?

In principe zal de stroomuitval georganiseerd gebeuren. Om beurten worden regio’s voor enkele uren uitgeschakeld. Als het zover komt, kan je best de frigo en diepvriezer gesloten houden. Zeker de vriezer kan dan enkele uren de koude vasthouden. Heb je primaire toestellen in huis die afhankelijk zijn van het stroomnet? Heb je medische apparaten die stroom nodig hebben?

Ja maar, ik heb een pellets kachel,… die zal ons van warmte voorzien! Vergeet het, want ook die hoogtechnologische houtkachel heeft elektriciteit nodig. Een fleece deken,… dat is zowat het enige dat geen elektriciteit nodig heeft. Nee,… de TV heeft ook stroom nodig. Zorg dat je smartphone of desnoods een transistorradio voldoende jus heeft, dan kan je klappertandend het nieuws volgen.

Gelukkig zorgt De Beiaard voor de oplossing.

Dit zijn de belangrijkste hulpcentra om veilig de winter door te geraken:

In Michelbeke kunnen de bewoners zich richten tot Sint-Sebastiaan en Decroianus. De rest van Brakel kan terecht bij Ursmarus en ook Apollonia heeft beloofd om een tandje bij te steken. Sente Geurens, Sint Blasius en Maria kunnen voor steun zorgen in overige gemeenten. In Geesbergen zijn de heiligen Bartholomeus en Adrianus opgetrommeld en in Ninove zorgt Cornelius voor de winterse hoogconjunctuur.

Doe maar,… ik ga een kaarsje branden voor de (schijn-) heilige Sente Marie-Christine Marghem.

Zonder zwans, als de stroom uitvalt, ga langs bij de buren. Zorg voor mekaar.

Sjarel Klak