Wereldlichtjesdag ter nagedachtenis van overleden kinderen

Ook dit jaar zal de stad Zottegem een herdenkingsmoment organiseren in het kader van Wereldlichtjesdag ter nagedachtenis van overleden kinderen.

Elke 2e zondag in december steken mensen over de hele wereld om 19u kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Mede op vraag van Ouders Van een Overleden Kind vzw (O.V.O.K.) nam de stad Zottegem vorig jaar voor het eerst deel aan de actie. “Het werd een heel sereen en warm moment waaraan heel wat gezinnen en individuen deelnamen” zegt burgemeester Jenne De Potter. “Je zag duidelijk dat die verbondenheid een hart onder de riem stak bij de familieleden die door zo’n rouwproces gaan. Daarom willen we dit verder zetten en nodigen we iedereen uit om aanwezig te zijn op het herdenkingsmoment op zondag 9 december om 18u in het Kasteel van Egmont.” aldus de burgemeester.

“‘Worldwide Candle Lighting’ is ontstaan in 1997 in Amerika en wordt inmiddels georganiseerd in de hele wereld. Het voornaamste doel is om vriendschap, begrip en hoop te bieden aan ouders, broers en zussen, grootouders en andere familieleden tijdens het zware rouwproces dat op het overlijden van een kind volgt. Om 19u lokale tijd branden de deelnemers een kaars voor onze overleden kinderen. Doordat we in verschillende tijdzones leven is het idee erachter dat er die dag gedurende 24u een golf van licht over de wereld beweegt ter nagedachtenis van alle overleden kinderen. In Belgi ë en Nederland wordt op 9 december op meer dan 100 locaties een bijeenkomst georganiseerd.”

“Vorig jaar was de eerste maal dat we dit initiatief namen, nadat we de vraag kregen van O.V.O.K. Zottegem, en het werd een mooi, warm en sereen moment”, aldus De Potter. “De actie verenigt familie en vrienden, broers en zussen van de kinderen die overal ter wereld veel te vroeg moesten gaan. Met deze plechtigheid tonen we dat zij dit verdriet niet alleen moeten dragen en dat we er voor hen zijn. Door het grote succes van de actie vorig jaar hebben we dan ook niet getwijfeld om dit jaar opnieuw een herdenkingsmoment te houden tijdens wereldlichtjesdag, aldus Martine Vandamme van OVOK”

Het herdenkingsmoment vat aan op zondag 9 december om 18u aan in de ridderzaal van het Kasteel van Egmont met warme teksten en gedichten. Het kinder- en jeugdkoor van Bevegem zorgt voor sfeervolle muziek. Om 19u volgt de kaarsaansteking. Voor meer info kan u mailen naar tine.vandamme.ovokzottegem@hotmail.com