Killed – Wounded – Missing

Hedwig D’Haeseleer, bezieler van Fotografencollectief Appelterre-Eichem, ging op zoek naar relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. De fototentoonstelling ‘Killed — Wounded — Missing’ is de slotmanifestatie van het vierjarenproject ‘Ninove herdenkt Wereldoorlog I’.

Toen Hedwig D’Haeseleer in 2011 ‘Tyne Cot Cemetery’ in Passendale bezocht, was hij zo onder de indruk dat hij sindsdien jaarlijks gedurende enkele weken de Westhoek afschuimt om relicten uit de ‘Groote Oorlog’ te fotograferen. De Eerste Wereldoorlog gooide het leven van mens en natuur in deze uithoek van Belgi ë compleet overhoop. Loopgraven, bunkers en schuilplaatsen maakten de Westhoek tot oorlogsgebied. Mijnontploffingen, artilleriebeschietingen en veldslagen verminkten het landschap ingrijpend. Ook de menselijke tol was verschrikkelijk hoog: in de Westhoek wordt het aantal doden op 340.000 geraamd. Geen dorp of stad in wat nadien de ‘Verwoeste Gewesten’ werd genoemd, die niet herinnert aan WOI, met vele tientallen militaire begraafplaatsen, talrijke monumenten, gedenktekens, historisch geladen plekken en musea.

In 2014 realiseerde Hedwig D’Haeseleer een eerste fotoreeks over deze oorlogsrelicten voor het jaarlijkse fotosalon van Fotografencollectief Appelterre-Eichem, waarvan hij reeds meer dan 30 jaar voorzitter is. Nu vormt de reeks de inleiding voor een grotere tentoonstelling ‘Killed — Wounded — Missing’ van 15 december 2018 tot 13 januari 2019 in het oud stadhuis van Ninove. D’Haeseleer fotografeerde de negen Belgische militaire begraafplaatsen in de Westhoek, maar trok ook naar Britse (of Commonwealth), Franse en Duitse begraafplaatsen. Daarnaast brengt hij een 20-tal andere relicten en plekken in beeld. Bekende zoals de Dodengang, de Menenpoort of het Talbothouse. Maar ook minder gekende zoals de Ierse Vredestoren in Mesen, het Zoeavenmonument in Koksijde, het Bayernwald in Wijtschate en het monument voor de Chinese Arbeiders in Poperinge.

Praktische informatie

Waar: Oud stadhuis, Oudstrijdersplein 6, Ninove
Wanneer: 15 december 2018 – 13 januari 2019. Openingsuren: maandag, dinsdag, woensdag 9-12 en 14-17 uur; donderdag 9-12 en 16-19.30 uur; vrijdag 9-12 uur; zaterdag en zondag 13-18 uur. Gesloten op 24-25-31 december en 1-2 januari