Zottegemnaar Gunther Opdecam is laureaat van de Literaire Prijs Prins Alexander Van Belgi ë

Gunther Opdecam heeft een gerenommeerde tweejaarlijkse prijs voor literatuur ontvangen uit de handen van Prinses L éa van Belgi ë en de journalist St éphane Bern. Op het literaire festival in Brussel was de beau monde van ons land aanwezig. Zo kreeg de auteur felicitaties van Minister van Staat en Burggraaf Mark Eyskens, van Barones Hilde Franckx, een gerenomeerd pediater en gekend van de serviceclub Soroptimist, maar ook van onze streekgenoot Herman De Croo, tevens Minister van Staat en van de TV celebrity en royalty Marlène De Wauters, door de Vlaamse jeugd beter gekend als Marlèneke van Gert.

Gunther Opdecam kreeg de erkenning voor zijn historisch onderbouwde roman “Het Egmontmysterie”, gepubliceerd door uitgeverij “Het Punt”.

De jury van de Literaire Prijs Prins Alexander Van Belgi ë loofde het boek als volgt : “Het gaat om een spannende thriller waarvan de actie zich afspeelt in de Egmontstad Zottegem. De auteur beoefent op een meesterlijke wijze en in een vlotte stijl het genre van de historische fictie en formuleert aldus op originele wijze een overwachte hypothese in verband met de halsrechting van graaf Egmont tijdens het bewind van Philips II”.

De strijd tussen de laureaten was spannend, want ook het boek “Lockdown” van W.A. Dehairs kreeg een eervolle vermelding.

Gunther Opdecam neemt echter de eerste prijs mee naar huis. De Franstalige laureaat was Sarah Berti, voor het boek “Avant les Tournesols”.

De Beiaard stuurde een reporter in het zog van de laureaat.  

Opdecam  geraakte langdurig aan de praat met Prinses Lea, Mark Eyskens en Barones Franckx die nog vermeldde “opgelucht te zijn de auteur in levende lijve te ontmoeten”. Ze was blij dat ze in de auteur niets herkende van het sadisme uit “Het Egmontmysterie”.

De juryleden waren :

  • Burggraaf Mark Eyskens, Minister van Staat, Voorzitter van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten
  • Pro. Dr. Anne De Paepe, Prorector UGent, Kiniekhoofd Centrum voor Medische Genetica
  • Barones Hilde Franckx, Pediater, Kinderpneumoloog
  • De heer Gunnar Riebs, Consul-generaal van de Slovaakse Republiek, Letterkundige, Auteur

Het Egmontmysterie is het vervolg op de even spannende detectiveroman Duivelsvoetstap. Beide boeken zijn (onder andere) te koop in de Standaard boekhandel en online op www.deleeswinkel.be.

Reporter : Sjarel Klak