Diploma uitreiking Techniekacademie Merelbeke

Van september tot december konden in West- en Oost-Vlaanderen 1440 kinderen in 40 gemeentes proeven van techniek en zo hun technische geletterdheid opkrikken. De Techniekacademie is een erkende STEM-academie. Ook na nieuwjaar word er gestart met workshops Techniekacademie.

Op woensdag 12 december kregen twintig leerlingen uit Merelbeke het allereerste diploma van de Techniekacademie uitgereikt. De Techniekacademie Merelbeke is een nieuw initiatief dat kinderen van 10 tot 12 jaar onderdompelt in de wereld van techniek en technologie. Leerlingen uit het vijfde of zesde leerjaar worden in hun vrije tijd uitgedaagd om met techniek problemen op te lossen. Daarbij staan professionele techniekmentoren in voor de begeleiding. De techniekacademie vond plaats in het Technisch Atheneum Merelbeke – Fluxlab op woensdagnamiddag van september tot december.

Wat is een techniekacademie?
In de techniekacademie zetten kinderen hun eerste stappen in de wereld van techniek en wetenschap. Ze gaan aan de slag met hout, metaal, bouw, elektriciteit, kunststof, mechanica, robotica, programmeren. Zo ontdekken ze hun technische vaardigheden en talenten. Je eigen robot bouwen, 3D printen, leren metsen? Elke techniekacademie heeft zijn eigen programma met boeiende uitdagingen.

Projecten en bedrijfsbezoek
De kinderen werden uitgedaagd rond een aantal concrete projecten: een voederhuisje, een mysteriebox, lampjes schakelen, een nachtklokje, ze programmeerden een robot, maakten snoepjes en

 

 

deden enkele chemietestjes. Ook een bedrijfsbezoek naar Artenys Project Development stond op het programma.

Samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven
De Techniekacademie is een samenwerking tussen het gemeentebestuur van Merelbeke, Hogeschool VIVES en het Technisch Atheneum Merelbeke met de steun van lokale bedrijfspartners ATS Group en Artenys Project Development en de provincie Oost-Vlaanderen.

‘Richting Morgen’
Met de baseline ‘Richting Morgen’ wordt de kern van de boodschap in de verf gezet: wetenschap, technologie, creativiteit en innovatie betekenen vooruitgang. Ze maken ons leven beter, zowel op persoonlijk — carrière, persoonlijke ontwikkeling -, als op maatschappelijk vlak. De kloof tussen maatschappij en wetenschap/technologie blijft vandaag nog steeds bestaan. Er wordt geopperd dat het wantrouwen ten opzichte van de wetenschap/technologie niet enkel door gebrek aan kennis wordt veroorzaakt, maar wellicht eerder door een gebrek aan een gevoel van betrokkenheid.

In het jaar 2019 we maken gedurende 12 weken 6 technische projecten:
– constructie hout: periscoop, over het muurtje en zelfs door de muur kijken
– energie/transport elektriciteit: deurmatalarm voor uw kamer met doorgangstester
– constructie kunststof-mechanica: een sjieke memohouder met knikkers
– biochemie: badzout en haargel en bruisballen en douchegel en badschuim
– constructie bouw: bouw je eigen flatgebouw met windturbine
– communicatie-ICT: een zelfrijdend wagentje met LEGO robots en programmeren.

info
www.techniekacademie-Merelbeke.be
www.techniekacademie.be