Rode Kruis houdt bloedinzameling

Het Rode Kruis Oosterzele organiseert op vrijdag 4 januari 2019 van 16 u 30 tot 19 u 30 in het GC De Kluize, Sportstraat 3   in Scheldewindeke, een bloedinzameling. Ook jij kan bloed geven als je tussen 18 en 65 jaar bent. Er wordt alleen maar een halfuurtje van je tijd gevraagd. Je identiteitskaart niet vergeten. (Reporter 17)

Vroeg of laat heb je misschien zelf bloed nodig. Na een verkeersongeval of na een bevalling bijvoorbeeld. Dan ben je blij dat er mensen zijn die bloed geven. Want bloed redt levens. Met één prik kan je al veel pati ënten redden. Een afspraak heb je niet nodig. Na een bloedgift ben je niet verplicht om de volgende keer terug te komen. Daar beslis je zelf over. Bloed geven doet geen pijn. Je voelt even een prikje en daarna vloeit het bloed in een zakje. De eerste keer kan het nog een enge gedachte zijn om je vrijwillig te laten prikken. Toch denken veel mensen na die eerste keer dat ze het al veel langer hadden moeten doen, omdat het op zich zo weinig inhoudt. De schrik voor de prik is onterecht. Bloed wordt afgenomen door speciaal opgeleid personeel. Er wordt per donor steriel materiaal gebruikt. Als je gezond bent, kan je wel wat missen. Gemiddeld heeft een gezonde, volwassen persoon zo’n 4 tot 6 liter bloed, afhankelijk van zijn gewicht. Een vuistregel zegt dat een mens ongeveer een dertiende van zijn gewicht aan bloed heeft. Bij een bloedafname geef je 400 ml of 470 ml bloed. Kan je dat bloed missen? Ja, want je lichaam maakt continu nieuwe cellen aan. Er zijn acht verschillende bloedgroepen. De meest voorkomende is O +, gevolgd door A. Info: chrismonique1@telenet.be.                                     Reporter 17