Sociaal huis zal in 2019 gebouwd worden

In 2020 zal het Sociaal Huis op de OCMW-site open zijn voor publiek. In 2019 stomen we deze locatie klaar om jou als Ninovieter te ontvangen met al je vragen over welzijn, geldzorgen, gezondheid en zorg. Er zal speciale aandacht zijn voor kinderen, senioren en nieuwkomers

Het Sociaal Huis zal, naast de stadsgebouwen aan de Centrumlaan waar je vooral terecht kan voor akten, vergunningen en identiteitskaarten, het hart zijn van sociale dienstverlening in Ninove. Bouwheren van dit Sociaal Huis zijn de stad, het OCMW, centrum voor basiseducatie Leerpunt en sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) Denderstreek. Op dit moment is de ruwbouw van de publieke ruimtes af. Begin 2019 start de ruwbouw van de appartementen op de bovenste verdiepingen. En over exact één jaar zal het Sociaal Huis/Huis van het Kind toegankelijk zijn voor publiek.

Centraal onthaal  

Op het gelijkvloers van dit nieuwe gebouw zal je alle sociale diensten van de stad en het OCMW vinden: een centraal onthaal, kantoren voor gesprekken tussen maatschappelijk werkers en inwoners, een kantoor voor de PWA-dienstenchequesonderneming en lokalen voor zitdagen van externe partners zoals VDAB, het agentschap integratie en inburgering, Dyzo hulp aan zelfstandigen, een advocaat die gratis juridisch advies geeft …

Huwelijk met Huis van het Kind

Het Sociaal Huis zet kinderen in Ninove op de eerste plaats en wil met het Huis van het Kind, één centrale plek in de stad bieden waar expertise over kinderen en dienstverlening aan gezinnen centraal zal staan. Huis van het Kind zal dan ook een hele vleugel van het gelijkvloers innemen. Je zal er onthaalpunten vinden van aanbieders van gezinsopvang (Reddie Teddy en Landelijke Kinderopvang). Ook een arts en verpleegkundige van Kind en Gezin zullen er jonge ouders ontvangen. Daarnaast wil Huis van het Kind ook een ontmoetingsruimte zijn: Speelodroom, de spelotheek die je nu in de Bevrijdingslaan vindt, verhuist naar deze splinternieuwe locatie. Er komt een ruilwinkel waar je allerlei spullen kan binnen brengen en ruilen voor andere. Een kleedruimte met borstvoedingshoekje zal jonge moeders de kans geven zich helemaal thuis te voelen.

Basiseducatie en sociaal wonen

Op de eerste verdieping zal Leerpunt, het centrum voor basiseducatie dat je nu ter hoogte van de Koepoort vindt, vier leslokalen innemen om cursussen taal, wiskunde, computer en tablet en algemene vorming aan te bieden aan volwassenen. Op de tweede en derde verdieping bouwt SHM Denderstreek 10 sociale appartementen met dienstverlening. Met deze mix van sociale dienstverlening zal het Sociaal Huis een huis worden vol leven en bedrijvigheid in het centrum van onze stad.