©Sophie Richez - Sint Theresiakerk - buurthuis berdam

Samen studeren in buurthuis Berdam

Buurthuis Berdam

Af en toe hoor je wat getypt en geklik op een  laptop, maar het is vooral heel stil in buurthuis  Berdam. De vroegere kerk is nog tot 2 februari  een studieruimte waar dagelijks een 50-tal  studenten zich voorbereiden op hun examens.

“Fantastisch dat we  hier kunnen studeren,  toch”, zegt Zea  Vleeschouwer. Zea zit op kot in Gent, maar  ze komt tijdens de  examenperiode graag naar Ninove om hier in  alle rust, en met haar vrienden, te studeren in  het buurthuis. “Dicht bij huis studeren geeft  toch een zeker comfort én je spaart veel tijd  uit. Als je thuiskomt, kan je meteen aan tafel.  Je hoeft dus niet eerst naar de winkel om eten  te kopen en dat dan zelf klaar te maken. En  het was ook gewoon tof om met de feestdagen  thuis te zijn.”

Afgeleid door telefoon

Ook haar vriendin Paulien Timmermans, met  wie ze op kot zit, komt in de blokperiode naar  Ninove. En dat doet ze al vier jaar. “Ik zie het  als een ideale mix. Je bent met de feestdagen  bij je familie en vrienden, maar hebt toch  niet de eindejaarsdrukte van thuis.” En samen  studeren werkt ook heel motiverend voor Zea  en Paulien. ”Als je even bent afgeleid door je  telefoon, voel je je meteen schuldig doordat  je de anderen ziet  verder werken”, lacht  Paulien.