Vrije basisschool Munkzwalm en vzw De Bolster werken samen aan inclusie

Op 25 januari 2019 kwam, in het kader van een inclusieproject met de Basisschool Zwalm, het 6de leerjaar op bezoek in vzw De Bolster, een voorziening voor personen met een mentale beperking en een niet-aangeboren hersenletsel.

Onder leiding van enkele medewerkers en juf Katrien werden de leerlingen ondergedompeld in een ‘activiteitenbad’ op maat van de cli ënten. In kleine groepjes mochten de kinderen, samen met de cli ënten, de activiteiten van de dag meevolgen. Zo werd er gesnoezeld, een activiteit die vooral gericht is op basale beleving en waarbij er gerust wordt op een warmwaterbed met een aangename audiovisuele ondersteuning.

Bij de tweede activiteit lieten de leerlingen zich van hun sportiefste kant zien. Onder leiding van sportcoach Frederik werden de basisbegrippen van het Bocce-spel uitgelegd, een balsport die gerelateerd is aan bowling en petanque. De cli ënten hielpen de kinderen maar al te graag om inzicht te krijgen in dit balspel.

In de derde activiteit werd er kennis gemaakt met de nieuwste aanwinst van vzw De Bolster, de BeleefTV. De BeleefTV is een grote tablet, ingebouwd in een verrijdbare tafel, met spellen en belevingsmateriaal op maat van de cli ënten.

Als afsluiter werd er in de sportzaal nog een drankje en een koek genuttigd vooraleer de mama’s en papa’s hun kinderen kwamen ophalen na een leerrijke en plezierige namiddag. Het is niet de eerste keer dat vzw De Bolster en de Basisschool van Zwalm de handen in elkaar slaan. Zo kwamen de kinderen van het 6de leerjaar vorig jaar meekijken naar het poppentheater van Pierke dat georganiseerd werd in de sporthal van vzw De Bolster en gingen enkele cli ënten in december naar de basisschool om te helpen bloemstukjes maken voor Kerstdag.

X