Blijf voorzichtig op de weg

30/01/2019 – Zottegem – Sneeuw is mooi, maar ook vervaarlijk. Wees dus voorzichtig op de weg.  Want er zijn al verschillende slippertjes gerapporteerd zoals hier op de Ronsesebaan in Brakel.  

Hier 8 tips van Touring om ongevallen in deze weersomstandigheden te vermijden:

  1. Nooit kort afremmen en snelheid aanpassen.
  2. Rem zoveel mogelijk op de motor.
  3. Nooit plots aan het stuur trekken.
  4. Gaat de auto toch aan het slippen: rem niet, ontkoppel, stuur tegen en hou je ogen op de vrije baan gericht in plaats van op het obstakel. Kijk uit naar zones waar de banden opnieuw grip krijgen (berm met zachte sneeuw, grind, …).
  5. Hedendaagse wagens zijn uitgerust met een ABS-systeem dat het blokkeren van de wielen voorkomt. Als je wagen niet is uitgerust met zo’n systeem, dan kan je zelf pompend remmen toepassen op een glad wegdek. Dat betekent dat je de remdruk stelselmatig opbouwt tot net voor het blokkeerpunt. Blokkeren de wielen toch, dan laat je het rempedaal los en bouw je de remdruk opnieuw op.
  6. Zet bij een auto met automatische versnellingsbak de hendel in ‘neutraal’. In de ‘drive’ stand blijven de aangedreven wielen lichtjes draaien terwijl de twee andere wielen reeds geblokkeerd zijn. Dat verlengt de remafstand.
  7. Vertrek op een gladde ondergrond in tweede versnelling om te verhinderen dat de wielen gaan slippen
  8. Anticipeer. Een vooruitziende rijstijl houdt in dat er voldoende afstand gehouden wordt. Anticipeer op hindernissen of gevaren.

(Bron: Touring)

X