Het doek valt over het openluchtzwembad ‘Den Bleek’. ‘Den dok’ blijft… niet!

Geraardsbergen. Tijdens de gemeenteraad viel gisteren gisteren het doek over ‘den dok’ of het openluchtzwembad ‘den Bleek’. Volgens schepen van sport V éronique Fontaine (Open VLD) liggen de uitbatings- en de investeringsonkosten veel te hoog. De vele tientallen actievoerders dropen ontgoocheld af.

Tijdens de gemeenteraad van dinsdag kwamen honderd actievoerders opdagen met als eis: ‘Den dok blijft!’. ‘Den dok’ is een monument in Geraardsbergen en bestaat al van 1887. Het grootste deel van de Geraardsbergenaars is er ooit gaan zwemmen’, merkte een boze betoger op. De manifestanten slaagden erin om meer dan 1500 handtekeningen te verzamelen.

Het protest was tevergeefs. Het schepencollege bleef bij zijn beslissing om het openluchtzwembad te sluiten. ‘Zelfs tijdens de fantastische zomer van 2018 draaide het zwembad op verlies. Daarbij komt nog dat de investeringskosten om het zwembad te onderhouden en te moderniseren oplopen. Dit is financieel onhoudbaar’, aldus schepen van sport V éronique Fontaine (Open VLD).
Andere denkpistes om het zwembad open te houden door o.a. het aanwenden van hernieuwbare energie omschreef Fontaine als ‘utopisch’. Wel wil ze samen met het schepencollege nadenken om van de site ‘den Bleek’ een openluchtsporthal te maken, ‘maar dan zonder zwembad en cafetaria’. ‘Liefhebbers van zwempartijen in de open lucht kunnen altijd op de Gavers terecht.’

Daarmee valt het doek over het 130 jarig bestaan van ‘den Dok’. De actievoerder dropen ontgoocheld af.

Julien Borremans

X