Rebus verzet zich tegen het wegnemen van postbussen in Geraardsbergen.


Geraardsbergen. BPost zal in de nabije toekomst zes postbussen uit de straten van de mattentaartenstad wegnemen. In het internettijdperk waar wij in leven, wordt steeds minder gebruik gemaakt van BPost om brieven te verzenden. Rebus vindt dit geen goed idee en roept op tot protest.

In Ophasselt, Onkerzele, Overboelare, Idegem, Smeerebbe-Vloerzegem wordt er in de postbussen gesnoeid. Dit is vooral erg voor de inwoners van Smeerebbe-Vloerzegem, want het is de enige brievenbus die er hangt.

Rebus roept op tot verzet.
Armand Matthijs van Rebus reageert scherp: “We vernemen de plannen tot het weghalen van postbussen in het centrum, Ophasselt, Onkerzele, Overboelare, Idegem, Smeerebbe-Vloerzegem. Deze vorm van dienstverlening blijft belangrijk en we vragen de lokale overheid om de belangen van ALLE bewoners te verdedigen.”
Volgens de woordvoerder van Rebus verdwenen in onze stad al winkels, bushaltes, herbergen, scholen, kerken, kerkhoven, buurtwegen. “Daarenboven ontbreken er voetpaden en fietspaden. Zo verschraalt en verdwijnt het netwerk tussen bewoners en met de ruimere omgeving. En zo werkt de overheid verder mee aan de vereenzaming en de uitsluiting van sommige bewoners.”

De lokale overheden hebben daar weinig over te zeggen.
Rebus wil meer mensen aanzetten en ondersteunen om meer te bewegen. Dat veronderstelt wel meer (veilige) infrastructuur en voorzieningen. Rebus roept de lokale overheid om zich te verzetten tegen het weghalen van de postbussen. Dat kan de eerste stap zijn tot het herstellen van de sociale verbindingen tussen de mensen, aldus Matthijs.

De kans is klein dat aan de oproep van Rebus gevolg zal worden gegeven. Volgens Burgemeester De Padt is het een beslissing van “de hogere overheden”. “De lokale overheden hebben daar weinig over te zeggen.”

Julien Borremans

X