JONG N-VA uiterst ontgoocheld over teleurstellend antwoord van Schepen Wouter Vande Winkel

 Niklas Arents

We zijn blij met de snelle reactie omtrent onze vraag/opmerking ivm het Burgemeestersconvenant. Toch vinden we het jammer dat Schepen Wouter Vande Winkel  JONG N-VA het  verwijt maakt van te ‘schieten uit de heup’ of ” goedkope persberichten te verspreiden”.  Daarmee schiet het klimaat niks op natuurlijk, of hoe GROEN het alleenrecht opeist in het klimaatdebat en daarmee met scherp schiet op de jongeren van JONG N-VA. Alsof deze jongeren geen recht hebben om begaan te zijn met het klimaat. Met dit haantjesgedrag maakt de schepen pijnlijk duidelijk dat de electorale winst eerste prioriteit is in plaats van het klimaat zelf.

“Het klimaat schiet er niet mee op om, zoals de schepen jammerlijk doet, te schieten met scherp op de N-VA jongeren.” zei Niklas Arents

Waar de jongeren vandaag terug op straat voor zijn gekomen is om niet meer te struikelen in de valkuilen van het verleden. Enkel met ecorealisme en samenwerking zullen we de klimaatsverandering overwinnen. Misschien moet de schepen écht eens luisteren naar de “kleine mensen” op de straat in de “grote mensen wereld”. Wij blijven constructief en inhoudelijk de vinger op de wonde leggen:

Het is namelijk niet de bedoeling dat (JONG) N-VA op zoek moet gaan naar het betreffende monitoringsrapport aangezien dit ter beschikking gebracht moet worden. N-VA Ninove moet, als oppositiepartij, de communicatie van de stad niet voeren, en al zeker niet als er vertraging bij komt, dat moet de schepen zelf doen.  Dit volledig  ter zijde moeten we concluderen dat het rapport nog steeds niet gepubliceerd is op de website van het burgemeestersconvenant. Dit kan inderdaad te wijten zijn aan het feit dat het nog vertaald moet worden in het Engels, maar waarom wordt het dan nog niet gepubliceerd op de site van de stad zelf? Op die manier informeer je  zelf  de burgers  die interesse tonen, gezien de populariteit van de klimaatmarsen en de recente actie in de gemeenteraad, zullen dat er best  wel  veel zijn.

Over de voorbeelden van goede acties en argumenteringen van de schepen, vinden we dat er enige nuance vergeten wordt. De komst van windmolens in onze streek en het “DoornNoord” project zijn inderdaad zeer goede acties maar dragen niks bij aan de resultaten voor de doelstellingen van 2020 aangezien deze zaken niet gerealiseerd zullen worden voor de einddatum van de doelstellingen. In tegendeel zelfs, voor het “DoornNoord” project werden honderden volgroeide bomen gekapt waaronder vele coniferen. Het zijn net deze bomen die ware ‘stofzuigers’ zijn.  Zijn deze gekapte bomen ondertussen ergens herplant én met welke plantmaat? Rekening houdend dat een volwassen boomkruin beter CO2 opslaat dan een jonge?

Elke reductie van CO2 is een nuttige besparing, toch vinden we een besparing van 350 ton CO2 niet meteen om over naar huis te schrijven als men weet dat er tegen volgend jaar volgens de door de stad Ninove opgestelde doelstellingen, 35.684 ton CO2 bespaard moet worden. Hoeveel is er doorheen de jaren 2016-2017-2018 tijdens de vorige legislatuur al bespaard geweest?  Hoe groot was het succes van de groepsaankoop van zonnepanelen? Volgens de CO2-nulmeting uit 2011 in samenwerking met de Vlaamse energiescan werd amper 3,41% van het Ninoofse potentieel aan zonne-energie benut, hoeveel is dit dan ondertussen gestegen?

Tot slot haalt de schepen de vergroening van het stedelijk wagenpark aan en het installeren van LED-straatverlichting alsof dat “the big deal” zou zijn. Wie eens kijkt naar de CO2-nulmeting van 2011 kan zien dat stadsdiensten verantwoordelijk zijn voor amper 2% van de Ninoofse CO2-uitstoot. Deze 2% bestaat inderdaad uit onder andere het wagenpark van de stad (9% of 0,0018% van het totaal) en openbare straatverlichting (16% of 0,0032% van het totaal).

We zijn inderdaad bezorgde N-VA jongeren. Spijtig genoeg moeten  we  concluderen,  afgaande uit de denigrerende  reactie van de schepen, dat onze ongerustheid gegrond was.