Studeren met perspectief op goed betaalde werkzekerheid

In een ICT functie is nu al 1 op de 20 werknemers aan de slag

Statbel maakte bekend hoeveel werknemers aan de slag zijn in ICT. Waren er in 2007 van alle werkenden   2,6 % werkzaam in de ICT sector, dan liep dit in 2018 reeds op tot 4,6 % en zal dit in 2019 schommelen rond 5 %. De bedrijven zien ook de noodzaak in om gespecialiseerd ICT personeel aan te trekken. Zo heeft 1 op de 4 Belgische bedrijven dergelijke specialisten in dienst. ICT blijkt nog een mannenberoep te zijn met 82 % mannen en 18 % vrouwen die er aan de slag zijn. De meeste specialisten ICT vinden we verhoudingsgewijs in Finland, Zweden en Estland.

Anders gediplomeerden schakelen om naar ICT

Er doet zich iets merkwaardig voor. Ruim 60 % van alle ICT specialisten haalde een diploma in een andere richting, maar schoolde zich om naar ICT. Systeemanalisten maken 20,3 % uit van de ICT beroepen, gevolgd door software ontwerpers met 11,8 %, managers ICT met 8,2 %, multimedia designers 7,7 % en installatie en montage 4,9 %. Er is een probleem om voldoende opgeleid ICT personeel te kunnen aanwerven. Ruim 7,8 % van de bedrijven krijgt de ICT vacatures moeilijk ingevuld.

Welke landen doen het goed ?

Als we bekijken hoeveel ondernemingen ICT specialisten in dienst hebben valt het op dat Ierland, Belgi ë, Denemarken en Nederland het goed doen met meer dan 25 % van de bedrijven die dergelijke specialisten te werk stellen. Helemaal achteraan binnen de EU komen Roemeni ë met amper 11 %, Polen met 13 %, Itali ë en Frankrijk met 17 %. Het gaat hier over ondernemingen met meer dan 10 personeelsleden in dienst.

 

X