Een nieuw parkeerbeleid vanaf 1 maart 2019.


Geraardsbergen. Vanaf 1 maart 2019 gaat het nieuw parkeerbeleid in het stadscentrum van Geraardsbergen in. Zo komen er 41 Shop & Go plaatsen in de winkelstraten, waar men een half uur gratis mag parkeren.

Afhankelijk van de tijd die men in het stadscentrum wil spenderen, kiest men voor onbeperkte parkeerduur op de 8 gratis randparkings, 2 uur gratis parkeren met de parkeerschijf in de blauwe zone, 30 minuten gratis via Shop & Go of betalend parkeren. Met dit plan willen we een vlottere doorstroming van het verkeer, een lagere parkeerdruk en minder zoekverkeer in ons centrum. We willen een hogere bezetting van onze randparkings en meer parking voor kortparkeren en onze bewoners.

Shop & Go

Inwoners gaan regelmatig het centrum in om snel boodschappen te doen of kort iets op te halen. Hiervoor kan je terecht op de Shop & Go parkeerplaatsen, die je herkent aan de rood afgebakende parkeervakken. Op deze plaatsen kan je gratis maximum dertig minuten parkeren. Parkeersensoren registreren automatisch je voertuig, waardoor je dus geen parkeerticket nodig hebt of dient te registreren aan de parkeerautomaat.
We kozen voor een gratis, snelle en effici ënte oplossing voor de korte bezoekers aan het centrum.

In Geraardsbergen zijn er 41 Shop & Go plaatsen, verspreid over 7 straten in het winkelcentrum.

Betalend parkeren

In het centrum van Geraardsbergen zijn er tevens een 250-tal plaatsen betalend parkeren, met een verdeling van het centrum in 2 zones. Het betalend parkeren geldt van 9 tot 18 uur, uitgezonderd op zon- en feestdagen.

Door een scheiding tussen het kernwinkelgebied en de zone hier rond, beogen we een betere circulatie van het verkeer. In het kernwinkelgebied – Oudenaardsestraat, Grotestraat, Brugstraat, Markt en Lessensestraat (van Grotestraat tot Stationsplein) – blijft het zo dat je maximaal 2 uur kan parkeren. Rond de kern wordt het betalend parkeren uitgebreid tot maximaal 3 uur.

Zorgverstrekkers kunnen met een P+Z-kaart 30 minuten gratis parkeren voor het uitvoeren van de zorg.

Blauwe zone

Geraardsbergen voorziet ook een 800-tal parkeerplaatsen in de blauwe zone nabij het winkelcentrum. In deze straten kunnen bewoners maximum 2 uur gratis parkeren. Via een geldige parkeerschijf – duidelijk zichtbaar aan de binnenkant van de voorruit van het voertuig — geeft de bestuurder het tijdstip aan.

Vrije randparkings

Trek je voor een langere tijd het centrum in? Dan kan je gebruik maken van onze 8 gratis randparkings. De randparkings liggen op wandelafstand van het centrum en bieden plaats aan 1.500 voertuigen. Vanaf  alle invalswegen word je via duidelijke verkeersborden naar één van de randparkings geleid.

Wanneer langparkeerders kiezen voor een randparking, blijven er meer parkeerplaatsen over voor bezoekers die kort een parkeerplaats nodig hebben en voor onze bewoners. Het zoekverkeer naar vrije plaatsen in het centrum wordt hierdoor verlaagd.

Geen parkeerticket meer

In de betalende zone heb je voortaan geen parkeerticket meer nodig, maar maak je gebruik van de digitale parkeerautomaten. De controle gebeurt op basis van de nummerplaat die je ingeeft. Je hoeft dus geen ticket aan je voorruit meer te leggen.
Je betaalt met bankkaart, de 4411-app of via sms naar 4411; dus niet meer met muntgeld.

Goed voorbereid

We willen alle inwoners goed voorbereiden op deze gewijzigde parkeerregeling.
In het onthaal van het Administratief Centrum staat een demotoestel waarop iedereen kan oefenen en de nodige uitleg krijgt. Er is een handig stappenplan en handleiding ter beschikking en de automaten zelf zijn ook voorzien met de nodige uitleg. De seniorenraad zal betrokken worden en de verschillende afdelingen van OKRA worden bezocht om de senioren een duidelijke demonstratie te geven. Gedurende de eerste weken van maart zullen de gemeenschapswachten in het centrum aanwezig zijn om de mensen te helpen bij het bedienen van de parkeerautomaten.

Meer info?

www.geraardsbergen.be/parkeren