Guy D’haeseleer (VB): ‘Een stem voor de N-VA is een verloren stem…’ Diependaele (N-VA) gaat een debat uit de weg.


Ninove. Voor de komende verkiezingen heeft Matthias Diependaele (N-VA) in Oost-Vlaanderen Guy D’Haeseleer (Vlaams Belang) als rechtstreekse opponent. In de Zondag laat de sterke man uit Ninove er geen gras over groeien. Hij haalt hard uit: ‘De N-VA-kiezers zijn opgelicht’. Hij spreekt onomwonden van de ‘bankiers van de N-VA’.

Ondanks het feit dat de 49-jarige Ninovieter met Forza Ninove op 14 oktober goed was voor 40% van de stemmen, werd hij geen burgemeester. Dit doet niets af aan zijn strijdlust. ‘Deze Coalitie houdt dat geen zes jaar vol.’ Als het tijdens de installatievergadering tot een geheime stemming was gekomen… ‘Ik zou daar z éker verkozen zijn tot burgemeester.’ Hij is nog steeds vast van plan om het cordon in de Oost-Vlaamse uithoek te breken en burgemeester te worden. Zijn grootste troeven? ‘Lef en bereikbaarheid’. ‘Ik durf de problemen te benoemen en ik neem de mensen serieus.’

De ziekte van M énière
D’haeseleer worstelt met gezondheidsproblemen. ‘Ik lijd aan de ziekte van M énière. Dat betekent dat ik plotse evenwichtsstoornissen kan krijgen. Dan moet ik binnen het kwartier plat liggen op mijn bed. Ik heb die ziekte in zware vorm sinds 2013. Daarom kies ik voor Ninove.’ De sterke man aan de Dender liet zich door zijn voorzitter toch overtuigen om de Oost-Vlaamse lijst te trekken, maar Guy laat er geen twijfel over bestaan: ‘Als die ziekte niet betert, zal ik mijn zetel afstaan.’

Verkooppraatjes om kiezers te werven
Op 26 mei is de D’haeseleer vast van plan om de N-VA de rekening te presenteren. ‘De N-VA is de Optima Bank van de politiek: veel mooie verkooppraatjes om kiezers te werven, maar uiteindelijk blijken dat valse beloften te zijn. Hun kiezers zijn stilaan gaan merken dat ze opgelicht zijn. N-VA heeft geen énkele belofte waargemaakt.’   Het opengrenzenbeleid blijft in stand en op communautair vlak is er helemaal niets gebeurd. ‘Een stem voor de stem voor de N-VA is een verloren stem voor de Vlaamse Zaak. Daarmee ga ik de komende maanden campagne voeren. Ik ga Bourgeois en De Wever een geweten schoppen. N-VA kiest voor de macht, en niet voor een Forza Flandria.’

Op 14 oktober heeft N-VA in Oost-Vlaanderen kiezers aan het Belang verloren. De sterke man aan de Dender wil deze trend in mei doortrekken.   ‘Mensen keren niet terug naar een ongeloofwaardige bankier. We worden straks de grote winnaar.’ D’haeseleer meent dat het Belang in Oost-Vlaanderen goed is voor 13 à 15%.

Dwaze uitspraken van Van Langenhove
Over Dries Van Langenhove — voorman van ‘Schild & Vrienden’ en federaal lijsttrekker voor Vlaams-Brabant — zegt de voorman van Forza Ninove het volgende: ‘Als hij niet te veel van die dwaze uitspraken doet, kan hij op termijn een gezicht worden van onze partij.’

Geen reactie van Matthias Diependaele
Op de uitspraken van Guy D’haeseleer in de Zondag wenst/kan Matthias Diependaele (N-VA) niet (te) reageren. Zijn reactie: ‘Ik zit in Berlijn en ben niet op de hoogte.’ Op een voorstel van de redactie om een dubbelinterview met de rechtstreekse uitdager uit Ninove aan te gaan, reageert Diependaele: ‘Enkel over een thema waarover hij al jaren actief tussenkomt in het Vlaams parlement… Ik waardeer mijn tijd!’.

Julien Borremans